üzenetküldés

2010

Beszámoló a VIII. Sárközy Péter Tudományos Emlékülésről

Kitüntetett: Budaházi Antal

 

Budaházi Antal átveszi a Sárközy Péter emlékérmet

Budaházi Antal, a 2010. év Sárközy-emlékérem kitüntettje, átveszi az emléklapot és -érmet

 

A Sárközy Péter Alapítvány a Biokulturáért közhasznú alapítvány Piliscsabán a Polgármesteri Hivatal dísztermében 2010. szeptember 10-én tartotta VIII. Tudományos Emlékülését. Az idei program mottója a „Biodinamikus ökogazdálkodás” volt.

A rendezvényt minden évben a névadó Sárközy Péter professzor – a magyar biomozgalom egyik megalapítója, a Buikultúra Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke  – elhunyta (2000. szeptember 4.) évfordulóján – vagy ahhoz közeli napon – az ő emlékének szentelve tartjuk. A családtagokat Sárközy Péter unokái képviselték.

Délelőtt 10 órára összejöttek az emlékülésre érkezők az ország minden részéből, Erdélyből Kolozsvárról Albert Imre, Bódis András, Móricz József, Csíkszeredából Máthé Emma, Kovászna megyéből Árkosról, Bíró Zoltán.

 

Az évfordulós emlékülésre meghívást kapott minden egykori és jelenlegi bio helyi csoportvezető, akik közül eljöttek: Malya Carmen, Muntyán Istvánné, Bodnárné Pap Mária, Giczi Józsefné. Az Alapítvány által ötödik éve működtetett Pilisi Biokertész Klub tagjai közül Ayné Dalos Hilda és  Farkas Elekné jött el. Itt voltak a Sárközy Emlékérem kitüntetettjei közül dr. Szalay László, dr. Jánosik Zsuzsa, dr. Köhler Mihály, Muntyán Istvánné és Lakatos Jenő.

Az alapítvány kuratóriumi elnöke – és egyben az Emlékülés levezető elnöke – köszöntötte a résztvevőket.

 

Budaházi Antal átveszi a Sárközy Péter emlékérmet

Sajnos az első előadó, dr. Ángyán József professzor, államtitkár politikusi elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az Emlékülésen, de maga helyett delegálta a Környezetvédelmi Minisztériumból dr. Rodics Katalin főosztályvezető helyettest, aki „A génmegőrzés szerepe a hazai biogazdálkodásban” címmel tartott érdekfeszítő előadást. Felhívta a figyelmet a génmódosítás veszélyeire és a fajtamegőrzés fontosságára.

Dr. Tóth Albert biológus, főiskolai tanár „Vissza a természethez, avagy a néma tavasz üzenete” címmel tartott lenyűgöző előadást.

Mezei Mihály, a Biodinamikus Egyesület elnöke a Demeter minősítő rendszert ismertette.

 

Budaházi Antal átveszi a Sárközy Péter emlékérmet

Dr. Mezei Ottóné, a Biodinamikus Egyesület tiszteletbeli elnöke
„Tájfenntartás és biodinamikus gazdálkodás” címmel tartotta meg előadását

 

Hubai Imre, az Üllőmenti Szövetkezet elnöke helyett Bodnár György, a Sárközy Péter Alapítvány kurátora tartott rövid ismertetést a Demeter minősítő rendszer szerepéről a biogazdaságban.

Budaházi Antal domonyvölgyi biodinamikus biogazda a biodinamikus gazdálkodás gyakorlati tapasztalatiról tartott érdekes előadást.     

 A Sárközy Péter Tudományos Emlékülés ünnepélyes eseménye a Sárközy Péter emlékérem átadása. Ezt a díjat évente egy olyan személy kaphatja, aki a biokultúra, az ökológiai gazdálkodás és a bioéletmód terén kimagasló teljesítményt nyújtott; Sárközy Péter szellemiségéhez méltó módon oktatott, kutatott, gazdálkodott.  Az odaítéléséről a korábbi kitüntetettek és a kuratórium tagjai döntenek. Az idei kitüntetett Budaházi Antal, aki igen elkötelezett biodinamikus gazdálkodó. Már 10 éve használják – feleségével együtt – a talajt gyógyító preparátumokat, amelyek minden évben jobb és szebb minőségű növényeket adnak a gyógyított talajból a család és a vásárlók örömére. Kertészetük minden érdeklődő számára nyitott.

Az emlékülések hagyományainak megfelelően a laudációt a tavalyi év kitüntetettje, Lakatos Jenő olvasta fel. A kitüntetést, az Emlékérmet az alapítvány alapítójának fia, Sárközy Géza és Bodnár György adta át. A kitüntetéssel járó díjat az alapítvány kurátoriumának elnöke, dr. Solti Gábor nyújtotta át. további jó egészséget és lelkes elkötelezettséget, munkájához sok örömet kívánva.

A programot büfé zárta, ahol lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésre. A bioborokat Bodor László csongrádi borász, valamint a Papp-Bodnár pincészet és dr. Köhler Mihály biztosította. A hagyományos bűfét Móricz József torockói birtokáról származó, különlegesen finom bio minősítésű kecske- és juh sajtjai egészítették ki. Mindnyájuknak ez úton is köszönjük támogatását.

A 2010. évi emlékülést – a tavalyihoz hasonlóan – nem támogatta egyetlen állami szerv (NCA, minisztériumok) és ökoszövetségek, szervezetek sem. Az, hogy idén is megrendezhettük, elsősorban ifj. dr. Sárközy Péter jelentős anyagi támogatása tette lehetővé. Mellette támogatást kaptunk a Budaházi házaspártól, Lakatos Jenőtől, valamint a piliscsabai Pont üzlettől.

Tóth Erzsébet

 

Vissza » Emlékülések

 

 
web counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.