üzenetküldés

2005

5. Sárközy Péter Tudományos Emlékülés

Kitüntetett: Hubai Imre

A tudományos tanácskozás témája: "A bioállattartás helyzete Magyarországon". A tudományos emlékülést házigazdaként Gulácsiné Pápay Erika főigazgató asszony nyitotta meg. A levezető elnök Tamás Enikő, Az Európai Unió Agrárgazdasága c. folyóirat főszerkesztője volt.

Az előadások az idő rövidsége miatt nem törekedhettek a téma teljes és részletes ismertetésére és megvitatására, de rávilágítottak arra, hogy a hazai ökogazdálkodás egyik kritikus pontja a bioállattartás alacsony szintje. A területhez (kb. 140 ezer ha) képest az állategység (számosállat) a kívánatos 1-1,5 helyett nem éri el a 0,1-et sem. Ezért nem biztosítható az ökogazdálkodásban a talajok tápanyag utánpótlásához kívánatos szükséges szervestrágya. Erre hívta fel a figyelmet Hubai Imre, aki a berekfürdői biodinamikus ökogazdaságát mutatta be előadásában. Kijelentette: az ökogazdálkodásban lényeges a teljes körű – állatot is tartó – gazdálkodás, ahol az állat húsánál, tejénél ma már fontosabb az állatok trágyaszolgáltatása.

Gencsi Zoltán a Hortobágyi Génmegőrző Kht igazgatója a nemzeti parkokban folyó ökogazdálkodást a védett területeken folyó bioállattartást ismertette. A nemzeti parkokban folyó ökogazdálkodás jelentőségét jelzi, hogy hazánk összes ökogazdálkodásba vont területének 60%-a a tizenegy nemzeti parkban található. Ennél is fontosabb, hogy a 12 250 állategységből 10 450 (85%) a nemzeti parkokban van. Azonban még ez a mennyiség is messze elmarad attól az 50 ezer állategységtől, amit a nemzeti parkok elbírnának és amely szükséges is lenne a legelőterületek gondozásához. Előadása világossá tette, hogy a hazai ökogazdálkodás fejlesztési lehetőségei elsősorban a nemzeti parkokban adottak. Ezért is sürgető szükség lenne nem csak az agrár- és környezetvédelmi tárcák hatékonyabb együttműködésére, de a nemzeti parkok közötti együttműködési, stratégiai tervre is.

Dr. Szalay László a tőle megszokott szakmai alapossággal, felkészültséggel tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást a bioméz élettani hatásáról, az egészséges táplálkozásban betöltött szerepéről. Kitért nem csak a méz, de más méhészeti termékek, propolisz, méhpempő, méhkenyér, méhméreg táplálkozásbeli, gyógyászati, kozmetikai hatásáról.

 

 

Puskás Nándor a Hortobágyi Halgazdaság Rt. vezérigazgatója egy kevésbé ismert ökoállattartásról, a biohaltenyésztésről szólt. A Hortobágyi Halgazdaság Rt. közel 5000 ha kiterjedésű halastó rendszeren, a Világörökség részeként számon tartott természeti területen, a haltermelés évszázados hagyományok alapján, korszerű, egyedi haltermelési technológia alkalmazásával ökológiai feltételrendszer alapján biohalat állít elő. A Hortobágyi Hal® (tükrös, pikkelyes-nyurga ponty tájfajták mellett busa, amur, harcsa, csuka, süllő) biohal húsa könnyen emészthető, kalóriaszegény, kiváló élettani hatásának és magas Omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően kedvezően befolyásolja a szív- és érrendszer működését. Ahhoz, hogy a biohal minél szélesebb vásárlói körhöz juthasson el, speciális védőgázas gyorsfagyasztott technológiával előállított konyhakész termékekkel vannak jelen a kereskedelmi forgalomban. Fontos lenne, hogy a jelenleg igen alacsony (3 kg/fő/év) szintű halfogyasztásunk növekedjen és ebben minél nagyobb arányt érjen el a jó minőségű, ízletes Hortobágyi Biohal.

 

 

A minőséget, a biztonságos állategészségügyi hátteret a több mint tíz éve alkalmazott homeopátiás állatgyógyászati kezelés biztosítja. Dr. Molnár Gábor Miklós állatorvos nagyon élvezetes, közérthető, szemléletformáló, de tudományos igényű előadásában ismertette ennek a gyógyászati eljárásnak a lényegét, gyakorlati alkalmazását. Elmondta, hogy a halbetegségek gyógykezelésére alkalmazott homeopátiás módszernek is köszönhetően náluk ismeretlen a pontytetű fertőzés. A leggyakrabban előforduló édesvízi halbetegségek gyógykezelésére eddig nyolcféle homeopátiás gyógyszercsomagot kísérletezett ki, melyek a halgazdaságnál beszerezhetők.

A rendezvény kiemelkedő eseménye a Sárközy Péter Emlékérem, oklevél és díj átadása volt, amit az alapítvány kurátoraiból és korábbi kitüntetettjeiből álló bizottság Hubai Imre berekfürdői biodinamikus gazdálkodónak, a 2004. évi „Év Biogazdájá”-nak adományozta.

 

Hubai Imre munkássága

Korgáné dr. Jánosik Zsuzsanna elmondta, hogy a négy diplomával rendelkező mezőgazdasági szakember 1999 óta biogazdálkodó, 2004-től biodinamikus módszerrel termel. Kedvenc növénye a búza, de az utóbbi években elindult negatív tendencia átértékelésre késztette. Összesen 34 féle növényt termeszt, főleg olyanokat, melyek Karcag környékén őshonosak. Fontosnak tartja, hogy az egészséges, kitűnő minőségű termékeiből minél több kerüljön a hazai fogyasztó asztalára.

A Sárközy szellemiséghez történő megfelelést többek között a család szeretete és összefogása (három gyereknek, hat unokának adja át a tapasztalatokat), az Istenhit gyakorlása (aktív szervezője volt az augusztus 20-án a „Gazdák Terén” tartott ökonomikus Istentiszteletnek), a közösségi szerep-vállalás (alelnöke a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület-nek, 1993 óta elnöke a Karcagi Nagykun Gazdakörnek, vezetője az Üllőparti Gazdaszövetkezetnek) is bizonyítja.

Gazdasága nyitott, a hazai és a határon túli biogazdáknak tapasztalatait őszintén átadja. Segíti az ökotémában szakdolgozó fiatalokat. Biogazda tanfolyamokat szervez, ezeken előadásokat tart. Nagy-kun eltökéltséggel és keménységgel méltó folytatója Sárközy Péter GMO elleni harcának. Jelentős tevékenységet fejt ki a GMO mentességért. Karcag város önkormányzati mezőgazdasági környezetvédelmi bizottsági tagjaként oroszlánrésze volt abban, hogy a képviselői testület Karcag város közigazgatási határát GMO-mentes övezetnek nyilvánította.

Hubai Imre a kitüntetést megköszönő beszédében hangsúlyozta úgy érzi, hogy az érmet feleségének is köszönheti, aki szintén agrármérnök. Társa volt a munkában és biztosította számára a nyugodt, biztos családi hátteret. A 2005 tavaszi háromhetes gazdademonstráción vele volt a leghidegebb fagyban is.

 

Vissza » Emlékülések

 

 
web counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.