üzenetküldés

2003

3. Sárközy Péter Tudományos Emlékülés

Kitüntetett: Dr. Szalay László

 

A Tudományos Emlékülésen ünnepélyes keretek között került átadásra az Emlékérem, melyet 2003-ban dr. Szalay László professzor kapta.

Dr. Szalay László munkássága

Már kisgyerekként nagy érdeklődést mutatott az állat- és növényvilág iránt. A gimnáziumban végképpen kialakult vonzalma a madarak és rovarok világához. Később, amikor a Kertészeti Egyetemre került, el is nevezték „bogarásznak”.

Az Agrártudományi Egyetem Kertészeti Karán végezte el az egyetemet, ahol ösztöndíjat kapott, s felvették az Achim András Népi Kollégiumba. A Borgazdasági Tanszéken volt demonstrátor, majd gyakornok. Ezután Villányban technikumi tanár lett. Bentlakásosan elvégezte az Agrár Tanárképző Intézetet.

A sikeres befejezés után Szentlőrincre került, Baranya megyében, ahol felvételt nyert a Pécsi Tanárképző Főiskolára, az Állattani Tanszékre. Később megalakította, s vezette a Mezőgazdasági ismeretek tanszékét. Tangazda-ságot létesített szőlészeti-borászati jelleggel. A növény-védelmi szakmérnöki képesítést Gödöllőn szerezte meg.

A Növényvédelmi Állomáson (Szederkény, Pécs) előrejelzés és karantén laborvezető volt. Itt gyűjtötte össze kandidátusi értekezésének anyagát. 1979. október 19-én megvédte a biológiai tudományok kandidátusa dolgozatot, majd megkapta a címet. Ezután a Gödöllői Kisállattenyésztési Kutatóintézet Kultúrnövény Megporzási Csoportjába került. Fő kutatási témái a megporzó szervezetek és a propolisz vizsgálata volt. Jelentősen részt vett a lucerna szabóméh (Megachile rotundata) üzemi tenyésztésének kidolgozásában. Gödöllőről ment nyugdíjba. Mint biológus, ismerte, mint lelkiismeretes ember felismerte élő környezetünk helyzetét. Az apiterápia révén lett természetgyógyász.

Az ország számos nagy városába meghívják előadásokat tartani méhészetről, biokertészetről, gyógynövény tanfolyamokat tart és mindenkinek tanácsot ad, bárki, bármilyen problémával fordul hozzá. Sok cikke jelenik meg a Biokultúrában, a Méhészeti folyóiratban, Kertészetben stb. az M1 televízióban is láthatjuk néha a Navigátor c. műsorban. Eddig négy, komoly figyelmet érdemlő könyve jelent meg: a Méhdoktor, a Bioméhészet, a Gyógyító mézek és mézelő gyógynövények és a Méhlegelő képekben.

Sárközy Péter professzornak nem csak kartársa, de jó barátja is volt. Közösen írta Sárközy professzorral a Becses bogarak c. Biokultúra füzetek első számát. A magas szakmai színvonal mellett nagy hangsúlyt helyeztek a magyar nyelv szépségére is. A biokultúra népszerűsítését, szellemiségének megőrzését Sárközy Péter szellemiségéhez méltó erkölcsi magatartással, kimagasló, példamutató tevékenységgel végezte és végzi.

 

Vissza » Emlékülések

 

 
web counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.