üzenetküldés

Táplálékallergia Klub

Klub a táplálékallergiások, lisztérzékenyek részére Piliscsabán

A Klub orvosi referense:
Dr. Bálint Levente gasztroenterológus, háziorvos

 

A klub megalakítását a közösségi, a segítségnyújtási, és a lehetőségek együttes megragadásának igénye motiválta. Piliscsabán és térségében megszaporodott a fiatal, több gyermekkel is rendelkező családok száma. Az egészséges környezet, a sportolási lehetőségek széles köre ellenére, az országos átlagnak megfelelően jelentkeznek a civilizációs – allergiás, autoimmun, táplálék intoleranciás – betegségek. Civil összefogás keretében, gyorsabban válnak ismerté az állam- és segítőszervezetek által nyújtott lehetőségek, támogatások, kedvezmények, előbb tapasztalható meg a segítség! A közös tapasztalat átsegít a lelki nehézségeken, a szakemberek nyújtotta ismeret magabiztossá, lélekben erőssé, gyógyulásra fogékonnyá tesz.

 


 

A coeliákia

„43 éves két gyermekes édesanya vagyok. Tavaly júliusig erősen hullott a hajam, állandó vashiányos-vérszegénységemnek nem tudták az okát. Az étkezések kellemetlen teltségérzettel végződtek, a legjobban eső ételek után is örökké diszkomfort érzésem volt, mígnem vörös foltok jelentek meg rajtam különböző helyeken. Többször kivizsgáltak, majd coeliákiát diagnosztizáltak. A ledöbbenést követő, apátiából, különböző módszerek segítettek ocsúdni. A kórok gyógyszerrel nem, csak diétával küzdhető le. Ma már a hajam erős és dús, nem puffad a hasam, a vasszintem helyreállt és erős vagyok, a szigorú – gabonaféléket kizáró – diéta ellenére teljes életet élek.”

Ez a betegség korra és nemre való tekintet nélkül jelentkezik és egyike azoknak a kórformáknak, amelyek a különböző tápanyag összetevőkkel szembeni érzékenységen alapulnak. A coeliákiának gyógyszeres kezelése nincs. Így mindössze az egészségesebb étkezés, a tudatos életmódra való átállás nyújt hathatós segítséget. Bővebben »

 

A coeliákia jellemzői

A coeliakia a búzában, árpában, rozsban és a zabban lévő fehérjének, a gluténnak, a gliadin frakciójára kialakuló egész életen át tartó intolerancia. Kialakulása örökletes. A betegség hevessége és a tünetek kialakulásának időpontja különböző lehet, ami összefügg azzal, hogy a glutén mikor került az étrendbe, de befolyásolja a glutén fogyasztott napi mennyisége is.

A coeliákiát el kell különíteni az egyéb táplálék okozta allergiás megbetegedésektől. Különösen fontos különbséget tenni a gabonaallergia és a coeliakia között. Gabona allergia esetében úgy a felismerésre, mint a kezelésre és a betegség kimenetelére vonatkozóan az összes többi táplálékallergiára vonatkozó elvek érvényesek. Coeliakia esetében más a diagnózis módja. A coeliakia olyan, az immunrendszer részvételével kialakuló autoimmun folyamat, ami nem jár az IgE szint növekedésével, és nem kísérik atópiás társuló betegségek.

 

A coeliakia kezelése

Biztos diagnózis esetében a jelenlegi ismeretek mellett az egész életre szóló gluténmentes diéta betartása szükséges, ami mellett az egyén egészséges, és semmiféle más kezelésre nem szorul.

A táplálékallergia jellemzői: a táplálék alkotóelemeit, amelyet az immunrendszer felismer, antigéneknek nevezzük. Az antigének válnak hajlamosító tényezők hatására allergia kiváltására alkalmas allergénekké. A táplálékban lévő fehérjék vízoldékony frakciói képesek az allergiás folyamatra jellemző specifikus IgE válasz kiváltására. Hazánkban a tehéntej, a tyúktojás, a mogyoró, a szója és a gabonafehérjék okoznak leggyakrabban allergiás megbetegedéseket.

Tünetek: a táplálékallergia a táplálék vagy azok alkotórészei által kiváltott immun-mediált reakció, mely, bőr,- gyomor-bélrendszeri és légúti tüneteket vált ki. A táplálékkal szemben kialakult allergiás reakciók rövid idővel a táplálék elfogyasztása után, de néha csak órák, napok múlva alakulnak i. Ezek a betegségek különböző szervekben jelenhetnek meg. Előfordulhat, hogy étkezés után rövid idővel csalánkiütés, kivörösödés, viszketés, az arc feldagadása jöhet létre. Ez az azonnali reakció már néhány perccel a táplálék elfogyasztása után kialakulhat. Azonban nem csak bőr lehet a táplálék által okozott allergiás megbetegedés helye, hanem a gyomor- bélrendszeri tünetek az étkezés után rövid idővel jelentkező hányinger, hányás, vizes hasmenés, hasi görcsök, de előfordulhat, hogy csak az elhúzódó étvágytalanság, vashiányos vérszegénység, vagy haspuffadás hívja fel a figyelmet, hogy valami nincs rendben az étkezéssel.

  

A Piliscsaba és Környéke Lisztérzékenyek Klubjának beszámolója a 2011. évi tevékenységéről itt olvasható »

 

lap elejére

 

 
web counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.