üzenetküldés

Kirándulás a Hortobágyra

Piliscsabán a Bioklub vezetője, dr. Solti Gábor ismét egy nagyszerű programot szervezett. A program célja az volt, hogy megtekintsük az ország egyik legnagyobb biogazdaságát a Hortobágyon. A kirándulók augusztus 31-én 7 órakor különbusszal indultak a piliscsabai vasútállomástól. A végcél eléréséig a busz kétszer is megállt, hogy megtekinthessük a Hortobágy néhány nevezetességét. Az első pihenő a kilenclyukú hídnál volt.

 

Madár-kórház

 

A körülbelül 2,5 órás tartózkodás alatt megcsodálhattuk a Tájmúzeum kiállítását, az ősi mesterségeket bemutató Körszínt, és a Madárkórházat. Majd buszra szálltunk, és kb. 10-15 perces út után ismét megálltunk az Állatsimogatónál, hogy természetes környezetükben megnézhessük (esetleg meg is simogathassuk) a vidék őshonos állatait. Ezt követően már csak a biogazdaságnál álltunk meg, és az útnak ez a szakasza is élménydús volt.

 

Porfelhő Hortobágyon

Miután letértünk az országútról és ráfordultunk egy földútra felejthetetlen élményben volt részünk. A távot aszfaltozott úton normális körülmények között a busz kb. 5 perc alatt megtette volna. Ugyanezt a távot a földúton kb. 30 perc alatt tettük meg óriási huppanásokkal és olyan porfelhőben, hogy ha időnként nem bontakozott volna ki az átláthatatlan-ságból egy-egy szembejövő gépkocsi, azt hihettük volna, hogy az 1800-as években vagyunk, és a port Rózsa Sándor lova verte fel előttünk. Amikor megérkeztünk rengeteg gépkocsi volt, és még több ember.

 

Nagy tömeg a Hortobágyon

 

A belátható sík területen csikósok ménest tereltek, odébb szürke marhacsorda legelt, egy másik részen disznó konda turkált, a kicsit mélyebben fekvő sáros, vizes részeket kacsák, libák uralták. Egy hatalmas tanya volt, ahol a portékájukat (könyvet, emléktárgyat, gyerekjátékot stb.) kínáló árusok és kifőzdék körül mozgott a tömeg. A kirándulás szervezője elmondta: Senkit ne tévesszen meg az, hogy most ilyen nagy tömeg van vásári árusokkal, kifőzdékkel, meg más egyebekkel. Holnap ez már mind nem lesz itt. Az a helyzet, hogy Rózsa Péter – aki ennek a gazdaságnak a tulajdonosa – felesége névnapjának tiszteletére rendez minden évben ilyen nagyszabású ünnepélyt. Ilyenkor az itt dolgozó pusztai emberek is ünneplőbe öltöznek, és számukra versenyt hirdetnek, hogy melyikük népviselete a legszebb, legdíszesebb. Holnaptól a gazdaság visszazökken a régi kerékvágásba, és szigorúan ellenőrzött módon készít biotermékeket, amelyeknek legnagyobb részét külföldre, főleg Ausztriába viszik. Olyan alkalmakkor mint a mostani, itt is lehet vásárolni termékeikből.

 

 

Az egyik kifőzdénél ínycsiklandó illatok terjedtek. Szürke marhából készült pörköltet lehetett kapni. Vettem egy adagot friss kenyérrel, kovászos uborkával. Régen ettem ilyen jól fűszerezett, omlós húsú finom pörköltet. Négy óra után indultunk hazafelé. Nyolc óra körül voltunk ismét a piliscsabai vasútállomásnál. Kissé fáradtan, porosan és sok szép élménnyel gazdagabban. Köszönet érte a szervezőknek.

Lukács Károly

vissza

 

 
Counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.