üzenetküldés

A Pilisi Biokertész Klub 2016. évi tevékenysége

A Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért alapítvány az egykori Biokultúra Egyesület legszebb hagyományait folytatta, amikor a Biokultúra Egyesület helyi csoportjaihoz (2001-ben 62) hasonlóan létrehozta a Pilisi Biokertész Klubot. A Klub 2016-ban már tíz éves múltra tekinthetett vissza. (Az alapítvány pedig 2016-ban volt tizenöt éves.) Sajnos a Biokultúra Egyesület jogutódja, a Magyar Biokultúra Szövetség – a budapesti Központi Klubon kívül – megszüntette mind az anyaországi, mind a határon túli (13) biokultúra helyi csoportokat. Így a Parádi házaspár által vezetett Központi Klub és a Pilisi Biokertész Klub tapasztalatai fontosak lehetnek egy újraszerveződő biomozgalom számára.

A Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért és a Bioklub 2016-ban 12 klubnapot és 10 egyéb rendezvényt tartott. Ezen az összesen 22 eseményen összesen több mint 180 személy vett részt, a regisztrációk száma összesen 504 db volt. Az egyes programokon 9-94 fő volt. A legtöbben a XIV. Sárközy Péter Tudományos Emlékülésen (94 fő), dr. Lánszki Imre előadásán (34 fő), illetve a zselízi medvehagyma túrán (33 fő) vettek részt. A minden hónap első szerdáján megtartott klubnapokon összesen 197 regisztrációt jegyeztünk. A klubnapok átlagos látogatottsága 17 fő/alkalom volt.

 

Január

A januári klubnapon (jan. 6.) az előadó a bioklub oszlopos tagja, dr. Melkó Erika volt, aki „Biokerti teendők hőségriadó idején” címmel, sok gyönyörű saját fényképpel illusztrált előadásában a saját bio házikertjében szerzett tapasztalatait és jó tanácsait osztotta meg a klubtagokkal. Továbbá egy felemelő lengyelországi úti beszámolót is tartott a résztvevőknek. Január 15-én, a Iosephinumban folytatódott a Pilisről szóló, 2015/2016. évi téli előadássorozat, dr. Lánszki Imre előadásával, aki „Embert formáló történelem, avagy mi van a Pilisi-köd leple alatt?” címmel tartott közel három órás, lebilincselő előadást a részt vevő 34 főnek.

 

Február

A februári klubnapon (febr. 3.) nem volt szakmai előadás, hanem közösségépítés és a közelgő Nagyböjtre való ráhangolódás céljából egy egészen másfajta klubnapot tartottunk: a nők és a férfiak külön vonultak. Amíg a hölgyek sokkal kötetlenebb, táncos-beszélgetős-falatozós formában próbáltak kiszakadni a hétköznapi rohanásból, addig a férfiak egy pohár bor mellett az élet nagy kérdéseiről diskuráltak, illetve osztották meg egymással tapasztalataikat. A rendhagyó klubnap a legtöbb klubtagnak óriási élményt jelentett. A téli előadássorozat negyedik előadója február 19-én Radványi Béla történész volt, aki „A Kettőskereszt fiai. Az Árpádok (Árpád-ház) XIII. századi története.” címmel tartott előadást a Iosephinumban, 27 fős közönség előtt.

 

Március

A márciusi klubnapon (márc. 2.) az előadó dr. Lánszki Imre ökológus és Batóné dr. Kapcsos Judit (Volánpack Zrt.) volt, akik az általuk kifejlesztett, „Fitokondi” néven forgalomba hozott növénykondicionáló készítményről és a tavaszi kerti növényvédelmi munkákról tartottak előadást.

Március 11-én az ötödik, utolsó előadással zárult a Pilisről szóló téli előadássorozat. Aradi Lajos „A Pilis-rejtély” címmel foglalta össze a Pilis-kutatásban elvégzett eddigi munkáját, az egész témakört.

Március 19-én tartottuk meg a medvehagyma túrát, amely az idén is – hagyományosan – a Felvidékre, a Garam egyik mellékfolyójához tartozó ártéri erdőbe, a Palik-család Peszek-Tergenyéhez közeli erdejébe vezetett. A családfő medvehagyma-pálinkával és egyéb csemegékkel fogadta az 50 fős társaságot. A medvehagyma gyűjtés után a Biocentrum néven működtetett családi vállalkozásuk állattartó telepét tekintettük meg, majd ebéddel és azt követően a Palik Pincészet pincéjében a házigazda vezetésével borkóstolóval folytatódott a program. A résztvevőknek lehetőségük volt közvetlenül a házigazdáknak feltenni szakmai kérdéseiket.

 

Ápriliis

Április 6-án nem hívtunk külön előadót a klubnapra, így kötetlen beszélgetés zajlott aktuális témákról (pl. tavaszi tennivalók a kertben; aktuális helyi hírek, ügyek).

 

Május

Május 4-én igen hosszúra nyúlt a klubnap, mivel több téma és előadó is volt. Amellett, hogy a közelgő pünkösdi erdélyi tanulmányút, ill. zarándoklat utolsó egyeztetését megtartottuk, két előadásra is sor került. Ezek egyaránt a Kaukázusban tett kirándulások fényképes útibeszámolói voltak. A bioklub vezetője, dr. Solti Gábor, egy több mint 10 évvel ezelőtti ökogazdálkodási szakmai tanulmányúton járt Örményországban. Az erről szóló előadásában felidézte az emlékeit és benyomásait az országról, a térségről, az ottani életről. A másik előadást dr. Márton Edit és Barkó József tartották, akik ebben az évben Grúziát látogatták meg turistaként, egy csoportos utazás keretében. Prezentációjuk számos lélegzetelállítóan gyönyörű fotót tartalmazott. A képek mellett a házaspár narrációja is nagyon jó és érdekes volt.

Május 12-17. között a bioklub tagok közül egy nyolcfős csapat vett részt azon az erdélyi szakmai tanulmányúton, melyet összekötöttünk a Csíksomlyói Búcsúval, zarándoklattal. Az út során a résztvevők május 13-án meglátogatták a Marosvásárhelyen működő Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezete (RMGE Maros) irodáját, ahol a szervezet elnöke, Csomós Attila, és munkatársai, Szász Zoltán mérnök és az irodavezető fogadta a társaságot. Dr. Bocz István állatorvos – a Holtmarosi Transsylvania Agrártermelők Szövetségének elnöke –, aki szintén a fogadóbizottság tagja volt, a Vásárhelyi Hírlap aznapi számával kedveskedett, melyben B. Z. tollából (Bakó Zoltán) jelent meg egy cikk „Piliscsabai biotermelők Maros megyében” címmel, beszámolva a tanulmányutunkról. Marosvásárhelyről egy városnézést követően a Szováta – Székelyudvarhely – Csíkszereda útvonalon jutottak el a Csíksomlyói Búcsú helyszínére. Útközben megálltak Korondon és Farkaslakán. Csíkszeredában a dr. Máthé Emma, a Székelyföldi Bio Egyesület elnöke fogadta a résztvevőket.

A búcsú napján, május 14-én kora délelőtt, – kétórás sorban állás után – a kegytemplomban bejutottak Babba Mária szobrához, áldást kérve zarándoklatukra. Innen felgyalogolva a „nyereghez”, jóleső érzéssel vettek részt mintegy félmillió magyar zarándokkal együtt az ünnepi szentmisén. A mise végén megnézték a Salvator kápolnát. A délután folyamán találkoztak Orbán Zsolttal, a Székelyföldi Bio Egyesület titkárával.

A búcsú másnapján, május 15-én, a csoport tagjai délnek vették az irányt: először a Szent Anna-tavat és a Mohos-lápot tekintették meg, majd Bálványosra mentek, ahol a Grand Hoteltól induló turistaúton kb. fél órás kemény úton érték el a Torjai büdösbarlangot. A következő megálló Kézdiszentléleken, az ezeréves perkői kápolnánál volt, majd megcsodálták Piliscsaba testvértelepülésének, Kézdiszárazpataknak csodálatos, hatalmas székelykapuját, amelyen keresztül lehet a kis magyar településre bejutni. A Nyerges-tetőn megcsodálták a hős székelyek tiszteletére állított kopjafákat. Este Máthé György és dr. Máthé Emma látták vendégül őket, a Csíkszereda-Szécsenyben fekvő hétvégi házukban.

Május 16-án már hazafelé indultak el, Kalotakirály-Zentelkére, az esti szállásra. Útközben megálltak Bálványosfürdőn és Székelyudvarhelyen, valamint megtekintették a parajdi sóbányát. Kalotaszentkirály-Zentelkén a szállást már jól ismerték, hiszen korábban már többször is megszálltak a Bálint Panzióban, amelynek üzemeltetői a biogazdálkodás hívei és jó barátságot ápolnak évtizedek óta a magyar biokultúra mozgalom tagjaival. 17-én a bőséges reggeli szokásos része volt a bivalytej. Ezután a résztvevők különbusza elindult hazafelé. A bioklub tagok egy rövid időre még megálltak a Király-hágónál, búcsút véve az erdélyi hegyektől. Az ebédet már Magyarországon, a karcagi Nimród biohotelben fogyasztották el, ahol stílusosan bioélelmiszerekből készült ételeket fogyasztottak. Az út során összesen közel 1800 kilométert megtéve, estére értek haza, fáradtan, de nagyon sok élménnyel gazdagodva, és a zarándoklaton lelkileg feltöltődve.

 

Június

A júniusi klubnapon (jún. 1.) a pünkösdi erdélyi úton résztvevő klubtagok fényképes beszámolót tartottak a többieknek az útról és a csíksomlyói búcsúról. Emellett megemlékezést tartottunk a trianoni diktátum évfordulójáról is.

 

Július

A júliusi klubnapon (júl. 6.) klubtagjaink, dr. Márton Edit és Barkó József a klotildligeti, gyönyörű panorámával rendelkező kertjükben fogadták a többieket és megmutatták nekik azt a saját tervezésű locsolórendszerüket, mely évek óta nagyban segíti őket kertjük eredményes művelésében. A Barkó-család biokertje mindenkinek elnyerte a tetszését és csak elismerő szavakat kaptak a többiektől a házigazdáink. A klubtagok egyöntetű véleménye volt, hogy ez a klubnap egyike volt a legjobban sikerülteknek. Ezúton is, még egyszer köszönjük Editnek és Józsinak a szíves vendéglátást!

 

Augusztus

Augusztus első szerdáján (3-án), a klubnapon dr. Solti Gábor és Ziegler Gábor beszámoltak a felvidéki Peszek-Tergenyén megrendezett III. Nemzetközi Lekvár és Bor Versenyről, melynek július 28-i zsűrizésében részt vettek. Az eseményen nagyon sok olyan határon túli magyar személlyel, baráttal találkoztak, akik a Sárközy Péter Tudományos Emlékülések, valamint a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) közgyűléseinek rendszeres résztvevői. A KÖSZ tagszervezetek részéről összességében öt különböző helyről, személytől összesen tizenhét különböző lekvár vett részt a versenyen. A tizenhét mintából 13 db szerzett érmet és mind az öt személy lekvárja közül volt olyan, amelyik elérte az aranyérmet jelentő pontszámot. Az augusztusi klubnapon fényképes beszámolóban mutatták be a kiváló hangulatú, jól sikerült rendezvényt. A klubnapon még téma volt – a klubtagok által elmaradhatatlannak titulált – csongrádi többnapos kirándulás előkészítése, utolsó megbeszélése.

Augusztus 4-5-én tartottuk meg az elmúlt években hagyománnyá vált csongrádi kirándulást. A program népszerűségét jól mutatja, hogy a 18+1 fős kisbusz teljesen megtelt, 18 klubtag vett részt. A résztvevők az első napon korán indultak, hogy nem sokkal a nyitás után már megérkezhessenek Cserkeszőlőre, a strandfürdőbe. A délelőtt további részét és a kora délutánt a klubtagok itt töltötték. A strandolás után a csoport továbbutazott Csépára, ahol klubtársunk, Tóth Erzsébet biokertjét tekintették meg a résztvevők. A csoport tagjai nagy elismerésüket fejezték ki a házigazdának, aki nagyrészt teljesen egyedül gondozza a mintegy 1.000 m2-es kertjét, példaértékűen. A kertlátogatás után a Csongrád és Térsége Biokultúra Egyesület elnökének a tanyájához (Csongrád, külterület) buszozott a csoport. A házigazda, Róla Miklós, évtizedes barátságot ápol a bioklub vezetőjével és a magyar biokultúra tagjaival, a magyar biogazdákkal. A tanyája a Holt-Tisza mellett fekszik közvetlenül, így a résztvevők gyönyörű környezetben folytathatták a kötetlen beszélgetést és a lelkesebbek a fürdést. Róla Miklós és barátai eközben bográcsban készítették el a vacsorára a halászlét. Az egész délután és kora este nagyon jó hangulatban, nagyon gyorsan telt el. A csoport tagjainak a szállást Csongrádra, szintén „a hagyományos helyünkre”, a Centrum Vendégházba szerveztük, valamint a közelben lévő Tisza Hotelbe. A szálláson folytatódott a baráti beszélgetés.

A második nap a csoport tagjai a Centrum Vendégházban tartották a gyülekezőt, ahol – újfent – fantasztikus vendéglátásban és meleg fogadtatásban volt részük. A reggeli után Róla Miklós idegenvezetésével megnéztek néhány csongrádi nevezetességet, valamint a Körös és Tisza folyók torkolatát, majd egy városközpontban lévő vendéglőben ebédeltek meg. Ezt követően dr. Fekete István tanyájára utaztak, ahol elismeréssel adóztak azelőtt a fantasztikus munka előtt, amit a nagy tudású, kitartó és tapasztalt biogazda fáradhatatlanul végez. Az ő és családja munkájának gyümölcse az a sok ízletes és egészséges bio termény, melyet a klubtagok a csongrádi bioélelmiszer beszerzések során megvásárolhatnak. Dr. Fekete István, felesége és unokája részletesen bemutatták az általuk művelt földterületet és az alkalmazott gyakorlati módszereket, a kihívásokat és az arra adható válaszokat, módszereket. A látogatás végén az általuk termelt bio dinnyével látták vendégül a résztvevőket, és átadták a klubtagok által korábban rendelt bioterményeket is. A csoport ezt követően Bodor László csongrádi bioborász pincészetéhez utazott, ahol a résztvevők átvehették a rendelt bioborokat és Bodor László kalauzolásával végigkóstolhatták a pincészet kiváló borait. A pincelátogatás végén hazafelé vették az irányt és kora estére meg is érkeztek Piliscsabára, teli jó élményekkel, emlékekkel.

 

Szeptember

Szeptember 2-án a bioklub tagjai aktív közreműködésével és részvételével zajlott le a XIV. Sárközy Péter Tudományos Emlékülés Piliscsabán, a Iosephinum Dísztermében. Az emlékülés idei témája az „Ökogazdálkodási kutatások eredményei” voltak. A konferencia előadói az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) fiatal kutatói voltak, akik bemutatták, hogy milyen sokféle kutatási projektet visz jelenleg az ÖMKi, a magyar ökogazdálkodási szektor legjelentősebb kutatóintézete. Előadást tartott továbbá dr. Solti Gábor, a KÖSZ elnöke, aki egy aktuális kutatás előzetes eredményeit mutatta be „A Kárpát-medence ökogazdálkodása” című prezentációjában. Az utolsó előadó dr. Albert Imre, erdélyi okleveles agrármérnök, a Romániai Biogazdálkodók BIOTERRA Egyesületének igazgatója volt, aki Románia ökogazdálkodását ismertette. Az emlékülés legfontosabb eseménye volt, amikor dr. Albert Imre megkapta a Sárközy Péter Emlékérmet és a hozzá tartozó díjat.

Az emlékülés ismét nagyon jól sikerült, a résztvevő vendégektől csupa pozitív visszajelzés érkezett. Ez nagyban köszönhető a Pilisi Biokertész Klub tagjai által nyújtott önkéntes munkának, a rendezésben, az előkészítésben és a lebonyolításban nyújtott nagy segítségüknek, amit ezúton is köszönünk nekik!

A szeptemberi klubnapon (szept. 7-én), azon klubtársaink kérésére, akik nem tudtak eljönni az emlékülésre, a bioklub vezetője megismételte a konferencián elhangzott előadását a Kárpát-medence ökogazdálkodásáról.

 

Október

Október 5-én, a klubnapon a megjelentek Ziegler Gábor előadását hallgathatták meg, mely az ökológiai gazdálkodás hazai és európai helyzetét mutatta be. A prezentáció az előadónak ebben az évben, májusban elkészült diplomamunkája alapján készült, és annak megállapításait ismertette.

 

November

A november 9-i klubnapon szintén klubtársunk, Kontsek Tamás tartott előadást a must készítéséről és tartósításáról, bio módon. Az előadó kóstolót is hozott az általa készített mustból, mely minden résztvevőnek nagyon ízlett. A klubtagok elismerésüket fejezték ki Kontsek Tamásnak a nagy és gondos munkájáért, mellyel a mustot elkészítette. (Az előadó teljesítményét dicséri, hogy ezt a mustkészítési eljárást a „Kerti Kalendárium” c. lap is bemutatta a 2016/9. számában.) Az előadást követően a klubtagok közösen készítettek pattogatott kukoricát (Tóth Erzsébet csépai biokertjéből származó kukoricából), valamint sült tököt (Solti Gábor piliscsabai kertjében termett alapanyagból), amit aztán kötetlen beszélgetés során, közösen is fogyasztottak el.

November 11-én, az előző télen megtartott előadássorozat sikere okán, a hallgatóság kérésére, az első előadással megkezdődött a Pilis titkairól szóló sorozat második évfolyama. Ezen a napon a Iosephinumban Papp Árpád „Fehérvár sem fehér folt! (Alba Regia, Attila Regia, Gran és környéke)” című előadását hallgatták meg a résztvevők. Az érdekes előadás egy aktuális kutatást mutatott be a magyar őstörténelemről: „Alba Regia”-ról, Ős-Budáról (Attila városáról), Attila sírjáról és a környékéről, a korabeli és a mai tárgyi bizonyítékokkal.

November 25-én – a szokásos helyszínen, a Iosephinumban – került sor a 2016/2017. évi téli előadássorozat második előadására. Az előadó a Piliscsabán élő és dolgozó Radványi Béla könyvtáros-történész volt, aki „A Pilis privatizációja a XIII. sz. közepén” címmel betekintést nyújtott számos, eddig megválaszolatlan kérdésre a Pilis történelméből. Kutatásának kiinduló pontja az volt, hogy kiderítse, miért fedi homály a Pilis-hegység történetét és Pilis vármegye kialakulását, az ország szívében, a Magyar Birodalom kellős közepén. Miközben iskolai sarkalatos dogma, hogy Szent István király megalakította a vármegyéket, feltűnő, hogy a megmaradt történelmi feljegyzések szerint csak 250 évvel később, 1251-ben jelenik meg az első pilisi ispánról szóló emlék. Az is feltűnő, hogy ezt követően a terület többször is tulajdonosváltáson esett át. Ezekre a kérdésekre igyekezett választ adni az előadás.

 

December

A decemberi klubnap (dec. 7-én) az év lezárásának jegyében zajlott. A bioklub vezetője felidézte és kiértékelte a bioklub 2016. évi programjait, megköszönte a klubtagok egész éves aktivitását, közreműködését, és ismertette az előzetes terveket a következő évre vonatkozóan. Ezt követően a résztvevő klubtagok egy ünnepi vacsorát tartottak, mely során Jeliné Tasi Jolán káprázatosan finom csülökpörköltjét fogyasztottuk el, illetve a klubtagok által készített süteményeket, italokat. Az évzáró klubnap – szokás szerint – nagyon jó hangulatban telt, ismét egy közösségépítő esemény volt.

Az év utolsó „bioklubos” eseménye a december 9-i Aradi Lajos féle előadás volt, mely a téli előadássorozat második évfolyamának harmadik epizódja volt. Aradi Lajos Pilis-kutató, a „Dobogókő” c. folyóirat főszerkesztője, aki „Rejtélyes ábrák a Pilisben (Turultól Szent Lászlóig)” címmel tartott előadást.

A korábbi évek hagyományát megtartva, ebben az évben is folytatódott a „bioélelmiszert biogazdaságból” program, mely során a Csongrád és Térsége Biokultúra Egyesület biogazdaságaiból, biogazdáitól szerezték be a klubtagok a bioélelmiszer szükségleteiket. 2016-ban három alkalommal történt szállítás Csongrádról Piliscsabára, a bio zöldségek, gyümölcsök mellett bio mézet, bio bort és bio pálinkát is rendelhettek a klubtagok, akik a bioélelmiszerek minőségével, ízével kapcsolatban mindannyian elismerően nyilatkoztak.

Hasonlóan elismerően nyilatkoztak a klubtagok azokról a lekvárokról, amelyeket dr. Bocz Istvántól, Holtmarosról segített eljuttatni az alapítvány a klubtagoknak. Ezek a lekvárok a Görgényi-havasok oldalában, Holtmaros vidékén megtermő erdei, illetve a környéki kertekben megtermelt egyéb gyümölcsökből, növényekből készültek, és minősített biolekvárok, melyeket személyesen dr. Bocz István készített.

Ezúton is, még egyszer szeretnénk mindenkinek megköszönni a részvételt és a klub eseményeinek megszervezésében a segítségét, támogatását!

Dr. Solti Gábor – Ziegler Gábor

Képgaléria megtekintése a klub éves tevékenységéről »

 

Pilisi Biokertész Klub

 
web counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.