üzenetküldés

A Pilisi Biokertész Klub 2015. évi tevékenysége

A Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért alapítvány az egykori Biokultúra Egyesület legszebb hagyományait folytatta, amikor a Biokultúra Egyesület helyi csoportjaihoz (2001-ben 62) hasonlóan létrehozta a Pilisi Biokertész Klubot. A Klub 2015-ben a tízedik évébe lépett. Sajnos a Biokultúra Egyesület jogutódja, a Magyar Biokultúra Szövetség – a budapesti Központi Klubon kívül – megszüntette mind az anyaországi, mind a határon túli (13) biokultúra helyi csoportokat. Így a Parádi házaspár által vezetett Központi Klub és a Pilisi Biokertész Klub tapasztalatai fontosak lehetnek egy újraszerveződő biomozgalom számára.

A Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért és a Bioklub 2015-ben 12 klubnapot, 1 rendkívüli klubnapot és 5 egyéb rendezvényt tartott. Ezen az összesen 18 eseményen összesen több mint 500 személy vett részt. Az egyes programokon 12-100 fő volt. A legtöbben a XIII. Sárközy Péter Tudományos Emlékülésen (kb. 100 fő), illetve a zselízi medvehagyma túrán (50 fő) és a Dévényi Antal-kilátó felszentelése napján, a Nagy Kopasz-hegy tetején megtartott júliusi klubnapon (49 fő) vettek részt.

A minden hónap első szerdáján megtartott klubnapokon összesen 227 regisztrációt jegyeztünk. A klubnapok átlagos látogatottsága 17 fő/alkalom volt.

 • A januári klubnap meghívott vendég előadója a hazai biomozgalom egyik legnevesebb képviselője, lelkes követője és népszerűsítője, Korgáné dr. Jánosik Zsuzsanna volt, aki A legújabb bio praktikák címmel tartott emlékezetes, lebilincselő előadást.
 • A februári klubnapon Bors János tartott előadást A kőzet-mikroőrlemények hasznosítása a kiskertekben címmel.
 • Február végén egy rendkívüli klubnapot is tartottunk, ekkor Prof. Dr. habil Radics László tartott előadást. A témák a következők voltak: Az ökológiai gazdálkodás népszerűsítése, ICT eszközökkel. A gyomnövényekről másképpen (Ehető gyomnövények, gyomnövényekből készült ételek).
 • A márciusi klubnapon az előadó Kántor Ilona volt, a bioklub oszlopos tagja, aki Minden mindennel összefügg, avagy egészséges kertész nélkül nincs egészséges kert! címmel tartott előadást.
 • Március 28-án tartottuk meg a medvehagyma túrát, amely az idén is – most már hagyományosan – a Felvidékre, a Zselíz melletti, a Garam egyik mellékfolyójához tartozó ártéri erdőbe, a Palik-család Peszek-Tergenyéhez közeli erdejébe vezetett. A családfő medvehagyma-pálinkával fogadta a mintegy 50 fős társaságot. A medvehagyma gyűjtés után a Biocentrum nevű családi vállalkozás állattartó telepét tekintettük meg, majd ebéddel és azt követően a Palik Pincészet pincéjében a házigazda vezetésével borkóstolóval folytatódott a program. Hazafelé megnéztük a maga nemében egyedülálló oroszkai második világháborús múzeumot és fegyvergyűjteményt.
 • Az áprilisi klubnapon az érdeklődők egy szűkebb, szakmai és egy tágabb, társadalompolitikai témában tartott előadást is hallhattak. A maratoni hosszúságú, jó hangulatú eseményen előbb Löw Andrea foglalta össze az Aktuális tavaszi kerti teendőket, majd a közösségi gondolkodást, közösségszervezést korszerű gyakorlati oldalról bemutató előadást tartott – Ugrin András klubtag felvezetése után – dr. Ugrin Emese Szóljunk bele saját közösségi életünk ügyeibe? címmel. A témában már igen nagy tapasztalattal bíró szakember előadását egy kötetlen beszélgetés követte, mely során a résztvevők megosztották és megvitatták egymással az elhangzottak alapján véleményüket, ötleteiket, a téma helyi, gyakorlati megvalósíthatóságát.
 • A májusi klubnap ismét egy érdekes, előremutató, újszerű témával foglalkozott: a vegyszerek nélküli növényvédelem lehetőségeit, eredményeit mutatta be a Matrix Drops készítmények jótékony hatásán, jelentőségének bemutatásán keresztül. Az előadók Hegedűs Mária, Suba-Faluvégi Szabolcs és Hefler István voltak. Az előadásuk rövid ismertetése:
  „A világon szinte minden természetrajongó nehezményezi, hogy a növényvédőszerek kijutnak a természetbe, bekerülnek az ökorendszerekbe, a természetes vizekbe, az ivóvízbe, illetve az élelmiszerekbe. Mindezek nagyon komoly kockázatot jelentenek az emberek és más élőlények egészsége szempontjából. Az élelmiszertermelésben pedig halaszthatatlanul tovább kell csökkentenünk függőségünket a kemikáliáktól. Mi több évtizedes kutatómunka gyümölcseként ajándékozzuk meg az érdeklődőket egy új termékcsaláddal, amely a termőföld, a növények, állatok és az emberek gondjainak megoldásában kivételesen szép eredményeket hozott az elmúlt évek során.”
  A Matrix Drops készítményeket a gyártó szeretné az ökológiai gazdálkodásban is használható NÉBIH szerlistára is felvetetni.
 • A júniusi klubnapon aktuális témákról tartottunk kötetlen formában beszélgetést. A klubtagok visszajelzése alapján nagyon jó közösségépítő alkalmak az ilyen klubnapok, mert ilyenkor sokféle témát meg lehet beszélni és a saját tapasztalatokat egymással kötetlen formában megosztani.
 • A július elsejei klubnapot a Nagy-Kopasz tetején lévő Dévényi Antal-kilátónál tartottuk meg. A bioklub kirándulást szervezett az újonnan felépült kilátóhoz, abból a célból, hogy megtörténjen a kilátó felszentelése, mely elmaradt az állami átadáskor. A felszentelést Bindes Ferenc atya végezte. A résztvevők elénekelték a Pilis Himnuszát, az Erdész Himnuszt; szeredi Ambrus Kálmán elmondta Nagy Ella Klotildligetért című versét. A kellemes hangulatú rendezvényen több mint ötvenen vettek részt.
 • Az augusztusi klubnapot a szabadban, a bioklubot működtető Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért alapítvány székhelyének udvarán tartottuk meg, és témái a hónap közepére tervezett erdélyi (torockói) tanulmányút megszervezésével kapcsolatos megbeszélés-egyeztetés, a II. Nemzetközi Bor és Lekvár Versenyről szóló élménybeszámoló és az aktuális ügyek (pl. Sárközy Emlékülés előkészítése) megbeszélése voltak.
 • Augusztus 12-16. között került sor a fent említett erdélyi tanulmányútra. Az öt napos út során a résztvevők egyebek mellett megtekintették a Király-hágót, Nagyváradot, Kalotaszentkirály-Zentelkét, Magyarvalkót, Bánffyhunyadot, Kolozsvárt, a Tordai-hasadékot és –sóbányát, Torockót és környékét, valamint Körösfőt. A házigazdáink Bálint-Palkó András és családja (Kalotaszentkirály-Zentelke), illetve Móricz József és családja (Kolozsvár, Torda, Torockó) voltak. A program során egyebek mellett megtekinthettük dr. T. Veress Éva kolozsvári belvárosi biokertjét és megmásztuk a Székelykő 1129 méter magas csúcsát is. A hazaút során a résztvevők egyöntetű véleménye volt, hogy nagyon jó hangulatú és élményekben gazdag napokat töltöttünk együtt, mely során nagyon sok értékes és hasznos információval gazdagíthattuk ismereteinket. A kirándulásról készült beszámolót feltöltöttük a www.sarkozybio.hu honlapra.
 • A szeptemberi klubnap témája az erdélyi útról szóló fényképes élménybeszámoló mellett a közeli Emlékülés szervesével, részletes programjával kapcsolatos megbeszélés volt.
 • Szeptember 4-én a bioklub tagjai részt vettek a Lakiteleki Népfőiskolán megrendezett XIII. Sárközy Péter Tudományos Emlékülésen. A bioklub tagjainak részvételéhez a Piliscsabai Önkormányzat, Farkas András polgármester támogatása is hozzájárult. A klub több tagja önkéntes segítőként működött közre a rendezvény lebonyolításához, míg a többi klubtag hallgatóként vett részt.
 • Október 6-án klubtársunk, dr. Melkó Erika nagyon nagy segítséget nyújtott, amikor fogadta a Földművelésügyi Minisztérium felsőoktatási gyakornoki programja keretében Magyarországra látogató, határon túli magyar egyetemekről – a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről, a Partiumi Keresztény Egyetemről és a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Zentai kihelyezett tagozatáról – érkezett diákok és tanáraik csoportját, és bemutatta nekik díjnyertes biokertjét. Ezúton is köszönjük Erikának a szívességet, és hogy betegsége ellenére fogadta a csoportot. Köszönetünket fejezzük ki továbbá Piliscsaba polgármesterének, Farkas András úrnak is, aki lehetőséget adott arra, hogy a csoport a piliscsabai polgármesteri hivatal dísztermében ismerkedhessen meg a településsel és a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ), ill. a Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért célkitűzéseivel, munkájával. (Polgármester úr személyesen köszöntötte a vendégeket.)
 • Októberben a klubnap témái a következők voltak: 1. Beszámoló a Lakiteleki Népfőiskolán megrendezett XIII. Sárközy Péter Tudományos Emlékülésről, 2. Beszámoló a 77. OMÉK-ról és az ökogazdálkodási konferenciáról. 3. Aktuális témák megbeszélése.
 • A novemberi klubnapon változások történtek az előzetesen tervezetthez képest (pl. a szokásosnál egy héttel később tartottuk a klubnapot), így a témák végül a következők voltak:
  1. Beszámoló a Legszebb Konyhakertek programban való részvételről,
  2. Beszámoló a Földművelésügyi Minisztérium támogatásából megvalósított, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) és a Kárpátaljai Biokultúra Egyesület közös szervezésében megtartott, kétnapos beregi szakmai tanulmányútról, 3. Aktuális témák megbeszélése.
 • November 13-án Piliscsabán, a Iosephinum Kollégium és Szakkollégium egyik előadótermében tartottuk meg azt az előadást, mely a Pilisi Biokertész Klub téli előadássorozatának elindítását jelentette. A sorozat célja a Pilis-hegység, a Pilis és környékének értékeinek, a Pilis jelentőségének bemutatása. Az első előadást Cserjés Panka és Váry István tartották, Isteni erők, Emberi erők, Pilisi erők címmel. Az előadás résztvevőinek visszajelzése alapján nagyon jó, szívhez szóló összefoglalót hallhattunk arról, hogy miért is tarthatjuk szakrális helynek a Pilist, mi az, amitől sokak számára ennyire különleges, magas értéket képvisel.
 • A decemberi klubnapon az évzárót tartottuk meg: az ünnepi vacsorát Zölde Mátyásné (Izabella) készítette, aki a jellegzetes lengyel ételt, a bigos-t készítette el a klubtagoknak. Az évzáró klubnap nagyon jó, kellemes hangulatban, 26 fő részvételével zajlott le és késő este ért véget.
 • Az évzáró klubnap megtartása mellett még egy rendezvényt szerveztünk decemberben: 18-án a Iosephinumban folytatódott a Pilisről szóló téli előadássorozat. Az előadó ezúttal Szőnyi József volt, Pilisszántó korábbi – sokak szemében örökös – polgármestere, aki Pilisszántó titkai és a pálosok címmel tartott előadást. A résztvevők közül sokan már régebb óta ismerik mind az előadót, mind a témát, ám Szőnyi Józsefet mindig élmény hallgatni, mert rendkívül jó előadó és a téma, mely szívügye, nagyon érdekes és a pilisi települések lakóinak szívéhez különösen közel álló. A közel három órás, a részvevők egyöntetű véleménye szerint fantasztikusan jó előadás után, a kötetlen beszélgetés során mindenki egyetértett abban, hogy a Pilis értékeit a mainál is jobban, nagyobb figyelmet, energiát rászentelve kellene megóvni attól, hogy elvesszenek vagy lerombolják őket, továbbá, hogy a Pilis és településeinek, lakóinak – így pl. a pálosoknak – a történetét érdemes volna tovább kutatni.

A korábbi évek hagyományát megtartva, ebben az évben is folytatódott a „bioélelmiszert biogazdaságból” program, mely során a Csongrád és Térsége Biokultúra Egyesület biogazdaságaiból, biogazdáitól szerezték be a klubtagok a bioélelmiszer szükségleteiket. 2015-ben négy alkalommal történt szállítás Csongrádról Piliscsabára, a bio zöldségek, gyümölcsök mellett bio mézet, bio bort és bio pálinkát is rendelhettek a klubtagok, akik a bioélelmiszerek minőségével, ízével kapcsolatban mindannyian elismerően nyilatkoztak.

Fentiekből jól látható, hogy a 2015-ös esztendő – a klub tíz éves jubileumához illően – igen mozgalmasra, eseménydúsra sikerült a bioklub életében, aminek minden klubtag nagyon örült, hiszen így több alkalmuk volt találkozni, közös élményeket, ismereteket szerezni.

Ezúton is szeretnénk mindenkinek megköszönni a részvételt és a klub eseményeinek megszervezésében a segítségét, támogatását!

Dr. Solti Gábor – Ziegler Gábor

 

Pilisi Biokertész Klub

 
web counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.