üzenetküldés

Medvehagyma-túra 2014.

A piliscsabai Pilisi Biokertész Klub az elmúlt pár esztendőhöz hasonlóan ebben az évben is a felvidéki Zselízbe, a Garam folyó melletti kiserdőbe utazott medvehagyma-gyűjtő kirándulása alkalmából.

A korábbi évekhez képest korábban, március 23-án utaztunk, mivel a tavasz idén korán beköszöntött, így a medvehagyma is korábban bújt ki a földből. Ez okozott némi izgalmat a szervezés szempontjából, de szerencsére minden jól sikerült végül, és egy nagyon emlékezetes, élményekkel teli napot töltöttünk el együtt.

 

 

Piliscsabáról reggel 8 órakor indultunk autóbusszal, és már az odaút is nagyon jó, kedélyes hangulatban, igen gyorsan telt el. Amikor negyed tízkor megérkeztünk Zselízbe, az erdő szélére, gyönyörű látvány fogadott minket: az erdőben amerre csak néztünk, mindenfelé egészséges, életerős, zöldellő medvehagymát láttunk a fák között.

 

 

Immáron 9 esztendeje, hogy hagyományindító célból megtartottuk az első túrát, de ennyire szép állapotú és sok medvehagymát eddig még nem láttunk. Az idő is nagyon alkalmas volt a szabadban tartózkodásra. Se túl meleg, se túl hideg nem volt, és a korábbi napokban nem volt nagy mennyiségű csapadék, így az erdőben nem volt nagy sár.

Az erdő, ahol a medvehagymát gyűjtöttük, dr. Palík László tulajdona. A medvehagyma begyűjtése után ő látott minket vendégül: előbb bemutatta a napokkal ezelőtt átadott, új pálinkafőzdéjét, ahol bio minősítésű párlatokat készítenek, szigorú előírásokat betartva és a legmodernebb technológiával; majd az ebédre is fogadott minket feleségével, Klára asszonnyal.

 

 

A kitűnő gulyást és a mellé felszolgált biobort a Palík Pincészetben, a Nagypeszek melletti, egykor az Eszterházy-család által alapított pincészetben fogyasztottuk el. Az ebéd után a kötetlen beszélgetés mellett lehetőség volt a pincészet borait is megkóstolni, a házigazda idegenvezetésével – mondanunk sem kell, hogy mekkora élményt és örömöt jelentett számunkra e közvetlenség és vendégszeretet.

 

 

A pincészet főépülete és a hozzá tartozó szőlőültetvény 2003-ban került Dr. Palík László és felesége, Klára tulajdonába. Cégük, a Biocentrum a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének alapító tagja, dr. Palík László pedig a szövetség felvidéki alelnöke. A házaspárt a környéken és nemzetközi viszonylatban, mezőgazdasági körökben a minőségi biotermelés művelésével és népszerűsítésével kapcsolatban ismerik. Gyakorlatilag nincs olyan év, amikor a Palík Pincészet valamely bora ne nyerne valamilyen rangos elismerést, díjat. Már csak ezért is olyan megtisztelő és szívet melengető az az alázat és barátságosság, közvetlenség, amivel fogadtak, fogadnak bennünket most már évek óta. Ezúton is nagyon szépen köszönjük nekik a szíves vendéglátást és a fantasztikus élményeket!

 

 

A biokertész klub programja nem ért véget az ebéd utáni borkóstolással: hazafelé megálltunk Bényben, és megtekintettük a híres román kori templomot, illetve a körtemplomot is. Mindkét építmény megtekintése nagyon meghitt hangulatban telt. A templomlátogatás végére eleredt az eső, de ez sem tudta elvenni a társaság jókedvét és így a hazaút is ugyanolyan gyorsan elszállt, ahogy az odaút. Mindenki épségben, élményekkel teli, és igen sok medvehagymával érkezett haza.

Minden kedves klubtagnak ezúton is köszönjük a részvételt és az élményeket!

Ziegler Gábor

 


 

„Kedves Gábor!

Köszönöm szépen a beszámolót! Híven tükrözi a medvehagymás utat és a bio-klub közösségként való együttlétét!

Köszönöm az út megszervezését és kivitelezését is! Remek volt a már ismerős gyűjtő hely, mivel eddig sohasem látott, giga-méretű volt a medvehagyma! Fél óra alatt meg lehetett szedni a kívánt mennyiséget.

Palik Laci és Klárika ismét nagyon kitettek magukért. Kedvesen, szívesen fogadtak, finom ebédet főztek. Laci bármiről tart ismertetést, lehet érzékelni, hogy szerteágazó tudással, ismeretekkel rendelkezik és ezt féltékenység-mentesen, szívesen közreadja. Jövőre is mindenki szívesen fog újra oda látogatni.

Köszönöm ezt a szép élményt!”

Dr. Melkó Erika

 


 

 

vissza

 

 
web counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.