üzenetküldés

A Pilisi Biokertész Klub 2014. évi tevékenysége

A Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért közhasznú alapítvány az egykori Biokultúra Egyesület legszebb hagyományait folytatta, amikor a Biokultúra Egyesület helyi csoportjaihoz (2001-ben 62) hasonlóan létrehozta a Pilisi Biokertész Klubot. A Klub 2014-ben a kilencedik évébe lépett. Sajnos a Biokultúra Egyesület jogutódja, a Magyar Biokultúra Szövetség – a budapesti Központi Klubon kívül – megszüntette mind az anyaországi, mind a határon túli (13) biokultúra helyi csoportokat. Így a Parádi házaspár által vezetett Központi Klub és a Pilisi Biokertész Klub tapasztalatai fontosak lehetnek egy újraszerveződő biomozgalom számára.

A Bioklub 2014-ben 13 klubnapot, rendezvényt tartott. Ezeken összesen 70 személy vett részt. Az egyes programokon 13-40 fő volt. A legtöbben, negyvenen a zselízi medvehagyma túrán vettek részt.

A 12 szerdai klubnapokon összesen 217 klubtag vett részt a programokon. (Átlagos látogatottság 18 fő/alkalom.)

A programok közül kiemelendő Kontsek Tamás piliscsévi nyugdíjas bányamérnök előadása az őshonos gyümölcsfák génállományának megmentéséről a kertjében. Ugyanezen a klubnapon (01.08.) Ugrin

András borász tartott előadást a borkészítés rejtelmeiről, lélektanáról, misztériumáról.

A februári klubnapon Göndör Mónika (Omega Bázis kft.) az ABY készítményekről, azok gyártásáról tartott előadást és termékbemutatót. A végén a résztvevők kedvezményesen vásárolhattak a cég termékeiből.

A tavasz közeledtével, márciusban Radványiné Lőw Andrea kertész beszélt a tavaszi kiskerti teendőkről.

Az immár kilencedik medvehagyma túra ebben az évben is Zselízbe, dr. Palik László biogazdálkodó erdejébe vezetett. A programon 40 fő vett részt.

Áprilisban Lőrinczné Táborfi Julianna dietetikus tartott előadást „Az organikus élelmiszerek helye és szerepe a társadalmi étkeztetésben” címmel.

Májusban Kontsek Tamás kertjében voltunk, ahol a házigazda bemutatta a mintegy 90 gyümölcsfából álló – nagyrészt őshonos példányok – kertjét. A résztvevők a helyszínen eleveníthették fel a januárban hallottakat.

Júniusban dr. Lánszki Imre ökológus az organikus növényvédelemről tartott előadást, bemutatta az általa kifejlesztett terméket.

A júliusi összejövetelt a klubtagok kötetlen beszélgetése jellemezte, míg augusztusban az alapítvány munkatársa, Ziegler Gábor a fűrészpor és fahamu felhasználásáról tartott előadást.

A szeptemberi klubnap a XII. Sárközy Péter Tudományos Emlékülésre történő felkészülésről, az önkormányzati választásról és a csongrádi bioélelmiszer beszerzésről szólt. A Klub vendége Bozsik József, a Kossuth Rádió Bozsik Gazdája volt, aki több riportot is készített a klubtagokkal. A riportok azóta elhangzottak a rádióban.

A szeptember 5-i Emlékülésen a klub több tagja önkéntes segítőként, illetve hallgatóként vett részt.
Az októberi találkozón kiértékeltük az Emlékülés tapasztalatait, valamint a közelgő választások esélyeiről volt szó.

Novemberben vendégünk volt Piliscsaba újonnan megválasztott polgármestere, Farkas András, a képviselőtestületből Rozovits Ferenc, Schromeisz János képviselők, és Lázi Tamás, a Fejlesztési Bizottság külsős tagja. A téma az új képviselőtestület környezetvédelmi és zöld programja volt.

Decemberben a szokásos, jó hangulatú évzáróra került sor.

2014-ben tovább folytatódott a „bioélelmiszert biogazdaságból” program, mely során a Csongrád és Térsége Biokultúra Egyesület biogazdaságaiból szerezték be a klubtagok a bioélelmiszer szükségleteiket.

 

Pilisi Biokertész Klub

 
web counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.