üzenetküldés

Szeptember – Őszelő, Szent Mihály hava

 

Gyakorlati teendők a kiskertben

Gyógy- és fűszernövények. A bogyógyűjtés ideje következett el. Galagonya, bodza, csipkebogyó, kökény (ha a dér már megcsípte). A csipkebogyóból szörpöt, teát, lekvárt, ecetet, de bort is lehet készíteni.

Másodszor szedhető a citromfű, zsálya, bazsalikom. Gyűjthető a lándzsás útifű, cickafark, ökörfarkkóró, apróbojtorján.

Zöldségtermesztés. A télire való zöldségfélét megfelelő tisztítás, előkészítés után lehet betárolni.

A rovarkártevők ellen most is kell védekezni. A csalán, zsurló, fokhagyma mindig felhasználható.

Megtehetjük a tavaszi előkészületeket is. Ássuk fel a talajt, előtte azonban érett trágyával vagy komposzttal szórjuk meg.

Szőlő-gyümölcs. Megkezdődik az almaszedés! Óvatosan szedjük, mert az ütődések mentén barnulni, romlani kezdenek a gyümölcsök. A szilvát lekvárnak főzik vagy aszalják. Az aszalás legegyszerűbb módja, ha szúnyoghálót keretre szegelünk, majd beleterítjük a megmosott, egészséges gyümölcsöket és lefedjük egy fekete fóliával, esetleg feketére festett üveglappal. Így hamarabb szárad, aszalódik a gyümölcs, viszont a darazsak, bogarak nem tudnak hozzáférni az aszalványokhoz.

 

Recept

Bőséggel rendelkezésre álló őszi gyümölcsökből változatos salátát készíthetünk: a különféle gyümölcsöket feldarabolva tálba tesszük, cukorral meghintjük, hogy levet eresszenek, majd édes musttal felöntjük. Citromfűvel, őrölt szegfűszeggel, fahéjjal fűszerezzük. Lehűtve tálaljuk.

 

 

 
web counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.