üzenetküldés

Október – Őszhó, Mindenszentek hava

 

Gyakorlati teendők a kiskertben

Gyógy- és fűszernövények. Most már lehet és érdemes gyűjteni a gyökereket. Csalán, fekete nadálytő, gyermekláncfű, bojtorján gyökér. Erős mosás, aprítás után ki kell szárítani. A csalán főzete ismert, hajöblítő szerként korpásodás gátló. A gyermekláncfű gyökere az epe-, vesekiválasztást fokozza, csökkenti a kőképződést, vértisztító. Gyűjtsük össze a dió burkát is! Főzete mint hajápoló és színező ismert. Teáját gyomor-, bélhurut esetén igyuk.

Zöldségtermesztés. Az áttelelő növényeken kívül (kelbimbó, paszternák,) mindent betakaríthatunk. A sárgarépa felszedésekor javasolt, hogy előző nap ássuk meg a répát, szakadjon meg a gyökér, de ne szedjük ki a földből és a levelét se szedjük le. Ugyanis a gyökérben felhalmozódott nitrát nagy része felszáll az éjszaka folyamán a levelébe. Másnap felszedhetjük a gyökeret, letörhetjük a levelet.

Felszedési sorrend: sárgarépa, petrezselyem, zeller, paszternák, feketegyökér, cékla, téli retek, póréhagyma.

A káposzta 7°C-ig bírja a fagyokat, de a karfiol csak 2-3 fokot bír ki.

A tökféléket kocsányával együtt szedjük le.

Duggathatunk hagymát, fokhagymát, palántázzuk el az áttelelő kelkáposztát, salátát, majd szalmával mulcsozzuk a fagyveszély miatt.

Almát, burgonyát ne tartsuk egy légtérben, mert a csírák hamarabb előbújnak. Ha diófalevéllel takarjuk le a burgonyát, nem fog kicsírázni.

Szőlő-gyümölcs. Diót, mogyorót, mandulát lehet már gyűjteni. Birsalma, körte is a tárolóba kerülhet, nehogy megcsípje a fagy. A naspolyát viszont akkor szedjük, ha már megcsípte a dér, ez adja meg az ízét. Most már el lehet ültetni a kiásott gödrökbe a facsemetéket. Lehetőleg ellenállók a környéken őshonos gyümölcsfákat részesítsük előnyben. Tegyünk el szőlőt is. Az ép, egészsége

 

 

 
web counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.