üzenetküldés

November – Őszutó, Szent András hava

 

Gyakorlati teendők a kiskertben

Gyógy- és fűszernövények. Ebben a hónapban már nem lehet túl sok gyógynövényt gyűjteni. Ha nincs fagy, akkor csalán, édesgyökér és pitypang-gyökeret lehet szedni. A megfázásos időkre javasolt teakeverékek: kamilla, hárs, kakukkfű vagy hárs, menta, akácvirág. A teakeverékekből 2-3 fajtánál ne használjunk többet egyszerre!

Zöldségtermesztés. Ha már nincs kint semmi, ásóvillával lazítsuk fel a talajt, takarjuk be komposzttal. A komposzthalmot takarjuk be fűkaszálékkal, szalmával. Amikor nem fagyos a föld, vethetünk rövid tenyészidejű zöldborsót, sárgarépát, petrezselymet. Télen nem bújnak ki, de tavasszal a duzzadt szemekből előbújnak a kis növénykék.

Szőlő-gyümölcs. Lombhullás után a lemosó permetezésről ne feledkezzünk meg! Használhatunk bordói lét vagy káliszappant, esetleg bioleveket. Ilyenek a csalán, zsurló, fokhagyma, vöröshagyma, torma-reszelék. A fokhagymát, vöröshagymát, tormát feldaraboljuk – 1 kg nyersanyagra 10 liter vizet öntve –, néhány napos állás után használhatjuk. Ha ezeket a magunk készítette leveket használjuk kéthetes rendszerességgel, az év folyamán más védekezésre nem is igen lesz szükségünk.

A fák tisztogatását elkezdhetjük. A kaparékot el kell égetni. Az egészséges falombot rá lehet tenni a komposztra, de a fa alatt is jó helye van, tavaszig elhumuszosodik. A fák tányérja télire maradjon szabadon, így nem adunk meleg fészket a pockoknak, egereknek. Ezek ugyanis elrágják a fák hajszálgyökereit, a fa akár bele is pusztulhat. A vadak által veszélyeztetett részeken takarjuk a fák törzsét hálóval. A korommal való bekenést is ki lehet próbálni.

 

Recept

Burgonyasaláta zellerrel. 1 kg burgonyát héjában megfőzünk, megtisztítunk, karikára vágjuk. A zellert is megtisztítjuk, felkarikázzuk, megfőzzük, levében hagyjuk kihűlni. Egy lilahagymát is felszeletelünk és az egészet összekeverjük. A zeller levét tárkonyos ecettel, olajjal ízesítjük, esetleg céklalével színezhetjük, majd a zelleres burgonyára öntjük.

 

 

 
web counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.