üzenetküldés

Január – Télhó, Boldogasszony hava

 

Gyakorlati teendők a kiskertben

Gyógy- és fűszernövények. A gyógynövények nem csak az egészséget védik, hanem a zöldséges- és virágos kertekben is segítői a növényeknek, virágoknak. A fűszernövényekkel jól „elbolondíthatjuk” ételeinket.

Zöldségtermesztés. Ebben a téli hónapban megtervezhetjük, mit hová fogunk ültetni a kertünkben. Ügyelve a vetésforgóra – ez a legjobb gyomirtó.

Ha enyhe az idő, elvethetjük a zöldborsót, sárgarépát, petrezselymet, dughagymát, salátát.

A télire eltett zöldséget, gyümölcsöt rendszeresen át kell válogatni, a rosszakat kiszedni.

Palántakészítéshez biotermesztésben nem használhatunk csávázott vetőmagot. A csávázást mi is elvégezhetjük kamillateával, 20 perces áztatás után vászonzacskóban megszárítjuk a magot, majd 0,5 cm mélyen vetőládába elvetjük.

Szőlő-gyümölcs. Fagymentes időben drótkefével és kaparóvassal tisztogassuk meg a fák törzsét, vastag ágait. Amit lekapartunk, égessük el, hiszen ez a kaparék tele van a kártevők lárváival, tojásaival.

 

Recept

Rakott csicsóka. A megfőzött, megtisztított csicsókát karikázzuk egy tűzálló tálba, rétegezzük kolbászkarikákkal és keményre főtt tojással. Amikor a tál megtelik, leöntjük tejföllel.

Sütőtökkrém. 1 kg sütőtököt meghámozunk, puhára főzünk, pürésítjük, 15 dkg vajjal még melegen jól kikeverjük. Tetszés szerinti cukorral, rummal ízesítjük. 2 evőkanál kakaóból, 6 evőkanál cukorból, 0,5 dl vízből öntetet készítünk, amivel megöntözzük a krémet. Tejszínhabbal díszítjük.

A hónap gyógynövénysztárja: A medvehagyma

 

Üde lombos erdeink aljnövényzetének elmaradhatatlan tavaszi virága az évelő medvehagyma (Allium ursinum). Magyar elnevezése arra utal, hogy a medvék előszeretettel fogyasztják erősítőként és méregtelenítőként, amikor előjönnek téli álmukból.

Előfordulási helyein tömegesen tenyészik, szőnyegként teríti be az erdők alját. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, ívesen visszahajló levelei. Fehér virágai április-májusban nyílnak.

Hajtásai erős, fokhagymára emlékeztető illatúak és ízűek. Hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál. Erőteljes vértisztító, baktérium és vírusölő. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítja a szív- és érrendszer működését, gátolja a vérrögképződést.

A levelek gyűjtésénél ügyeljünk arra, hogy egy-egy tőről csupán a felét szedjük le, hogy a hagyma meg tudjon erősödni és virágozzék, hiszen magvainak elszórásával „önszaporodóvá” válik.

Egyetlen veszélye, hogy levelei ránézésre könnyen összetéveszthetők a vele egy időben és helyen növekvő májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) leveleivel, ami viszont halálos mérgezést is okozhat. Könnyedén beazonosítható illata – mások szerint: szaga – révén. Aki nem bízik ítélőképességében, inkább vásárolja meg a már egyre több helyen kapható medvehagyma-csomagokat.

 

Tavaszi méregtelenítő  

Ha mégis vállalkozunk gyűjtésére, virágzása előtt szedjük leveleit. Lehetőleg frissen fogyasszuk, de tartósítva is kiváló fűszernövény. Felhasználhatjuk salátákba, szószokhoz, levesekbe. Tavaszi tisztító-kúrák elmaradhatatlan növénye, mivel kiválóan tisztítja a gyomrot, a beleket és a vért. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, "ólommentesítő" hatása miatt.

Május végén szezonja véget ér, azonban fűszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele. Legegyszerűbb eltevési módja a szárítás. A pesztóhoz hasonló szószt is készíthetünk belőle: vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal keverjük ki. Tegyük jól zárható üvegbe, majd hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!

És még néhány ötletes recept:
Medvehagymás vaj

Hozzávalók:
250 gramm vaj
só, fokhagyma
20 gramm medvehagyma levél

Felezzünk meg egy csomag  vajat (ízlés szerint, ki melyik márkát szereti jobban) és tegyük egy mély tálba. Legkönnyebben szobahőmérsékletű, puha vajjal dolgozhatunk, ezért várjunk vele, amíg keverhető nem lesz. Ízlés szerint sózzuk és adjuk hozzá a péppé zúzott fokhagymát. Egy villával nyomkodjuk szét és alaposan keverjük össze a vajat. A fokhagymás vajat 1- 2 cm vastagságban terítsük szét egy sütőpapíron, négyzet alakúra. A vaj másik felét tegyük ismét a tálba, enyhén sózzuk és adjuk hozzá az apróra vágott medvehagyma-levélkéket, majd villával vagy kézi mixerrel pürésítsük. A jól eldolgozott vajat terítsük rá az előző fokhagymás rétegre, majd a sütőpapír segítségével csavarjuk fel. Tegyük a hűtőbe, amíg kellően meg nem dermed, hogy szeletelhető legyen. Nem csak a frissen sült kenyérhez isteni, jól illik grillezett húsokhoz és frissensültekhez is.

Medvehagyma saláta

Hozzávalók:
30 g medvehagyma levél, 10 dkg retek,
1- 2 db csemegeuborka + fél evőkanál uborkalé,
50 ml majonézes salátaöntet, 1 pohár joghurt
só, bors, 5 g cukor

Mossuk meg majd szárítás után aprítsuk fel a medvehagyma leveleit, a leveleitől és gyökereitől megtisztított retket és az uborkát. Keverjük össze a zöldségeket, majd locsoljuk meg fél deci salátaöntettel és egy pohár joghurttal. Ízlés szerint az uborkaléből is löttyinthetünk rá fél kanálnyit. Fűszerezzük sóval, borssal és kevésnyi cukorral, majd keverjük össze az alapanyagokat. Ízletes kísérője lehet héjában sült krumplinak, de köretként is tálalhatjuk frissensültek, grillételek mellé.

 

A Sárközy Péter Alapítvány minden évben (március végén, április elején) medvehagyma-gyűjtő túrát szervez a környék legnagyobb előfordulásába, Gerecsébe.

 

Bio-medvehagyma

A gyógynövények közt is kiemelkedő hatású, hatóanyagai erősebbek a fokhagymáénál. Fő gyógyhatású hatóanyagainak (allináz, allicin, ajoen, metil-alil-triszulfid, adenozin, flavonoidok, cisztein, foszfolopidek, béta-sziszoszterin, szteroidok, vitaminok) köszönhetően több gyógyhatása is elismert:

  • csökkenti a vérnyomást és az érelmeszesedést;
  • javítja a szív- és érrendszer működését, csökkenti a koleszterinszintet;
  • gátolja a vérrögképződést;
  • segíti a vér és a máj méregtelenítését;
  • segíti az emésztést, enyhíti a bélizgalmakat;
  • gyulladásgátló hatású;
  • gombaellenes hatású (candida, mikrosporium stb.);
  • bőrbetegségek gyógyulását segíti;
  • emlékezetjavító;
  • vírus és baktériumölő.

A medvehagymában található vitaminok és egyéb elemek: A, B, B, C, niacin, Mg, Fe, Zn, Mn, Cn, Ca, Se.

Szárítása: tálcás szárítóban, alacsony hőmérsékleten, ezután lemorzsolva zárt üvegben jól eltartható.

Felhasználása: zöldköretként, salátába, levesbe (kúraszerűen minden nap- héten keresztül jó hatású), bélvérzésnél a laposan megrágva fogyasztandó fűszerként friss és szárított formában egyaránt.

Tea: friss aprított (evőkanál) vagy szárított levélből ( evőkanál) leforrázni – étkezés előtt fél órával fogyasztani naponta.

Külsőleg: bőrbántalmaknál – borogatásként, lemosásként, sebkezelésnél összehúzó hatású a sebre helyezve.

 

 

 
web counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.