üzenetküldés

Március – Tavaszelő, böjtmás hava

 

Gyakorlati teendők a kiskertben

Gyógy- és fűszernövények. A fűszernövények között is vannak évelő és egyéves növények. Évelők pl.: mentafélék, zsálya, lestyán, levendula, kakukkfű, citromfű, tárkony, izsóp. Egyévesek: bazsalikom, borsfű, borágó, kapor, majoránna, édeskömény, zsázsa, mustár, körömvirág, büdöske.

A borágó gyógy-, fűszer- és kerti dísznövény egyben. Védőnövényként a káposzta- és uborkasorok végébe kell vetni április második felében. Szép bokorrá nőve a kártevőktől és a meztelen csigától is véd. Levele izzadság- és vizelethajtó, virágja szíverősítő. Mint fűszernövény, savanyú főzelékekhez és uborka eltevéséhez asználatos a borsikával (csomborral) együtt. 50 x 30 cm-es tőtávolságával teljes talaj-takarást végez.

Zöldségtermesztés. E hónap közepe felé ki lehet ültetni a karalábé, káposztapalántákat. Lehet hagymát duggatni, illetve magját vetni. 20-a után a korai, kicsírázott burgonya is ültethető.

Vetésnél vegyük figyelembe a társításokat, hiszen van ami serkenti, védi a másokat, de olyanok is vannak, amelyek gátolják egymást a növekedésben.

A sárgarépa-hagyma társításakor a sárgarépalégy és a hagymalégy összetévesztik a maguk növénykéit, így kevesebb kárt tesznek a gazdanövényben.

A burgonya mellé bab, borsó, káposzta, a paradicsom mellé káposztaféle illik. A káposzta védőnövénye a zeller, borsfű, bazsalikom. Az uborka védőnövénye a bazsalikom, borágó. A petrezselyem egyedül szeret lenni, legfeljebb büdöskét ültessünk mellé.

Növényvédelem a gombabetegségek ellen:

  • Rézoxidklorid 0,5%-ban a földre permetezve, 0,3%-ban a növényre permetezve hiányos növekedés esetén.
  • A rézgálicot palántadőlés esetén használjuk.
  • Gyógynövényekkel is jó eredményt lehet elérni. 20 dkg fokhagymát összetörve, felöntve 5 liter 70 o C-os vízzel, 1-1,5 napos állás után hígítatlanul permetezhetünk vele.
  • Tejjel is védekezhetünk a paradicsom, paparika, uborka között 5:1 arányú víz-tej keverékkel.
  • Használhatunk különböző zeolitos készítményeket is, mint pl. a Paralux. Ez olyan univerzális szer, amit a vetéstől egészen a betakarításig bármikor használhatunk. Ez egy kőzetőrlemény, ami keményíti a növények levelét, levéltetű vagy krumplibogár nehezebben vagy egyáltalán nem tudja megrágni azokat. Gombabetegség, palántadőlés esetén is kiválóan alkalmazható.

Szőlő-gyümölcs. A szőlőben a nyitás, metszés ideje van most. Új telepítésnél jól meg kell mozgatni a földet, kb. 60 cm mélyre gödröt ásunk, és beledolgozunk a talajba 10 m2-enként 60-80 kg trágyát és alginitet.

Március 25-e, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja a faoltás kezdete. A télvégi lemosó permetezést a hónap második feléig fejezzük be. Használhatunk rézkészítményeket, mészkénlevet, bordóilét, Agrolt, Neviként. A csonthéjasokat 0,3-0,5%-os rézoxidkloriddal permetezzük, így megelőzve a levélfodrosodást, moníliát, levéllyukacsosodást. Az őszibarackfákat csak pirosbimbós állapotban lehet metszeni.

 

Recept

Paradicsomos zöldbableves. Világos rántást készítünk, amihez hozzáadunk 1 kockára vágott vöröshagymát, petrezselymet, 3 evőkanál paradicsompürét és zöldbabot. Felengedjük vízzel, felforraljuk és meghintjük bazsalikommal, borsikafűvel. Ha kész, petrezselyemzölddel meghintjük és tejfölösen tálaljuk. Babérlevelet is tehetünk bele.

 

 

 
web counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.