üzenetküldés

Május – Tavaszutó, Pünkösd hava

A május a természet megújító és fiatalító erőinek a hónapja.

 

Gyakorlati teendők a kiskertben

Gyógy- és fűszernövények. Érdekes ízeket ismerhetünk meg, ha a növények virágját fogyasszuk. Az almavirágot leves ízesítésére használhatjuk. A bazsalikomnak fűszeres, a borágónak édes, a büdöskének tárkonyos íze van. A muskátlinak, zsályának fűszeres, a rózsának illatos ízét érezhetjük. Ebben a hónapban már lehet gyűjteni a bodza, akác, hárs virágot. Ezek palacsintatésztában kisütve nagyon finomak.

Gyűjteni lehet továbbá a lándzsás útifüvet, galagonyavirágot, kamillát, csalánt, kakukkfüvet, fehérmályvát.

Zöldségtermesztés. A korai zöldségek közül szedhető a spenót, saláta, zöldhagyma. Most vethetjük a tököt, babféléket, karalábét, bimbóskelt, káposztát. Palántázhatjuk a tojásgyümölcsöt, paradicsomot, zellert.

A biokertet nem szabad kigereblyézni, mert így sokkal hamarabb kiszárad a talaj. Takarjunk tehát! Takarónövénynek zsázsát, mustárt vessünk, ezt később bekapáljuk, mint zöldtrágyának valót.

Erősítő permetezésekhez gyűjtsünk csalánt, cickafarkat, pitypangot. 10 liter esővízhez vegyünk 2 marék száraz vagy 1 kg friss és feldarabolt növényt, néhány napos áztatás után permetezhetünk vele.

Szőlő-gyümölcs. A korai cseresznyét még nem bántja a cseresznyelégy, de a levéltetű már igen. Ha csak mutatóban van belőle, akkor azt erős vízsugárral leverethetjük. Ha azonban már elszaporodtak a tetvek, elő kell venni a káliszappan-oldatot denaturáltszesszel keverve, Paraluxszal dúsítva. 2-3 naponként ismételjük meg a permetezést.

A cseresznyelégy a később érő fajtákat károsítja inkább. Ez ellen való védekezés egyik fajtája, ha a csurgóban körben kb. 4 cm vastagon nedves, vizes a mulcs.

A beteg cseresznyefa levelek meggyógyulnak, ha fokhagymát ültetünk a fák tányérjába.

Hatásosan védekezhetünk a hangyák ellen, ha a fák törzsét ragacsos egérfogóval körbekenjük, mert ekkor a hangyák nem tudják a levéltetveket felvinni a fára.

Fagyosszentek táján a füstölés hatásos védekezési mód a kiskertekben az éjszakai fagyok ellen. De egy kiadós locsolás a fák tányérjában is egy védekezési forma. A víz ugyanis odafagy a törzshöz, nagy hőt szabadít fel, ami megakadályozza a közvetlen környezet további lehűlését. Ez a vékony jég megvédi a rügyeket a fagyástól. Reggel a vékony jég könnyen elolvad, beivódik a víz a talajba.

A szőlőben a hajtásválogatás, zöldoltás ideje van most. Ehhez friss hajtással kell dolgozni.

A peronoszpóra ellen rézkészítményekkel védekezzünk.

 

 

 
web counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.