üzenetküldés

Nyárhó, Szent Jakab hava

 

Gyakorlati teendők a kiskertben

Gyógy- és fűszernövények. Ha nagy a meleg, jól esik egy pohár meleg tea citromfű, borsmenta, zsálya egyenlő arányú keverékéből.

Gyűjtsünk körömvirágot! Minden része felhasználható. Teája epe-, gyomorbántalmakra jó, de rákmegelőző hatása is ismert.

A zsálya jó fertőtlenítő, vértisztító, száj- és toroköblítő. Zsíros húsokhoz, májhoz, halhoz, lágy sajtokhoz, főtt tésztákhoz adható.

A cickafark virágját 5-6 cm-es szárral szedjük, de csak a fehér virágú cickafark a jó.

Az apróbojtorján virágos, leveles szár felső részét gyűjtsük. Légzőszervi, epe-, máj-, gyomorbántalmak, női betegségek, gyulladások enyhítésére szolgál.

Lándzsás útifű: Frissen szétmorzsolva sebgyógyító, vértisztító hatású.

Ebben a hónapban gyűjthető még a galagonya, szamócalevél, rózsaszirom, koriandertermés, vasfű, borsika, menta, ökörfarkkóró.

Zöldségtermesztés. Most tobzódhatunk a sokféle zöldségben. Rövid tenyészidejű sárgarépát, őszi, téli retket, céklát, zöldbabot vethetünk még. Az őszi borsót a hónap vége felé vessük el. A komposztnak valót gyűjtsük folyamatosan, időnként szórjunk rá mészkőlisztet vagy alginitet.

Szőlő-gyümölcs. A meggyet, ahol már leszedték, de a cseresznyefákat is lemosó permetezésben kell részesíteni. Biolevek közül a zsurlóból, csalánból, fok- és vöröshagymából készült permetszer ajánlott. A biokészítmények közül hatásosak a Biokál, a Bordói lé és a Tiocol SC 300-as készítmény is.

Hónap vége felé a szamócaágyások előkészítése a feladat. A trágyát, komposztot jól dolgozzuk bele a talajba. A málnabokrokról a letermett öreg vesszőt tőből ki kell vágni, majd elégetni.

 

 

 
web counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.