üzenetküldés

Január – Télhó, Boldogasszony hava

 

Gyakorlati teendők a kiskertben

Gyógy- és fűszernövények. A gyógynövények nem csak az egészséget védik, hanem a zöldséges- és virágos kertekben is segítői a növényeknek, virágoknak. A fűszernövényekkel jól „elbolondíthatjuk” ételeinket.

Zöldségtermesztés. Ebben a téli hónapban megtervezhetjük, mit hová fogunk ültetni a kertünkben. Ügyelve a vetésforgóra – ez a legjobb gyomirtó.

Ha enyhe az idő, elvethetjük a zöldborsót, sárgarépát, petrezselymet, dughagymát, salátát.

A télire eltett zöldséget, gyümölcsöt rendszeresen át kell válogatni, a rosszakat kiszedni.

Palántakészítéshez biotermesztésben nem használhatunk csávázott vetőmagot. A csávázást mi is elvégezhetjük kamillateával, 20 perces áztatás után vászonzacskóban megszárítjuk a magot, majd 0,5 cm mélyen vetőládába elvetjük.

Szőlő-gyümölcs. Fagymentes időben drótkefével és kaparóvassal tisztogassuk meg a fák törzsét, vastag ágait. Amit lekapartunk, égessük el, hiszen ez a kaparék tele van a kártevők lárváival, tojásaival.

 

Recept

Rakott csicsóka. A megfőzött, megtisztított csicsókát karikázzuk egy tűzálló tálba, rétegezzük kolbászkarikákkal és keményre főtt tojással. Amikor a tál megtelik, leöntjük tejföllel.

Sütőtökkrém. 1 kg sütőtököt meghámozunk, puhára főzünk, pürésítjük, 15 dkg vajjal még melegen jól kikeverjük. Tetszés szerinti cukorral, rummal ízesítjük. 2 evőkanál kakaóból, 6 evőkanál cukorból, 0,5 dl vízből öntetet készítünk, amivel megöntözzük a krémet. Tejszínhabbal díszítjük.

 

 

 
web counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.