üzenetküldés

Február – Télutó, böjtelő hava

 

Gyakorlati teendők a kiskertben

Gyógy- és fűszernövények. Már a tervezésnél gondoljuk át mit, hova szeretnénk ültetni. Nem mindegy, hogy mit mi mellé ültetünk. Egyik növény serkenti a mellette levő növényt a növekedésben, a másik viszont gátolja azt. Jól érzi magát az uborka a borsfűvel, bazsalikommal, a szamóca a hagymafélékkel, a paprika a zellerrel, borsó a cickafarkkal. A kertünkből nem hiányozhat a büdöske és a körömvirág.

A főzéshez használt fűszernövényeket csak a főzés legvégén tegyük az ételbe!
(Sárközy P.-Haraszi N.: Növénytársítások)

Zöldségtermesztés. Ügyeljünk a vetésforgóra! Ott, ahol tavaly paprika, paradicsom, káposztaféle volt, most nem szükséges alájuk komposztot szórni. Ide vethetünk borsót, hagymát, sárgarépát, zöldbabot.

A petrezselyem közé sorjelzőnek retket vessünk, amit fokozatosan felszedünk.

A borsó alá durvára gereblyézzük el a földet, de a sárgarépa, petrezselyem, hagymamagok alá sima, finom magágyat készítsünk. Ez utóbbiak védőnövénye a büdöske, kapor, saláta, retek.

Pasztinák: Ez a növény olyannyira télálló, hogy egész évben bent lehet a földben, nem fagy meg, és bármikor szedhető, friss zöldségünk van. Felhasználása a petrezselyemével azonos. Az íze azonban édeskésebb.

Szőlő-gyümölcs. El lehet kezdeni a metszési munkákat az almatermésűeknél. A nagy sebeket kenjük be sebkezelő anyaggal (ez lehet akár olajfesték is, Biocera fasebkezelő).

A hó végén kezdhetjük a lemosó permetezést (pl. bordóilével, Biosol káliszappannal). A bogyósokat, ha túl sűrű a bokor, ritkítsuk meg! A letermett idős vesszőt metsszük le és égessük el!

Ha taplógombás fertőzést észlelünk, a beteg részt jól kaparjuk le a törzsről, sőt az egészségesből is vágjunk ki egy darabot és permetezzük meg 2%-os bordóilével, ezután kezeljük a sebet.

A szőlőben vizsgáljuk meg a rügyeket! Ha nagy volt a fagy és nem lehet csapot hagyni, tövig le kell vágni a vesszőt. A kipusztult tőkéket bújtatással vagy döntéssel lehet pótolni. Mindenképpen rügyfakadás előtt történjen ez meg!

Recept

Zöld palacsinta. 10 dkg spenótot vagy sóskát megabálunk. Közben a szokásos módon palacsintatésztát készítünk. Ha zöldségünk kissé lehűlt, összekeverjük a két anyagot és kisütjük a palacsintákat. Sajttal meghintve tálaljuk.

Nyers csicsókából készült, kenyérre kenhető krémek.  10 dkg főtt, tört burgonyát, 5 dkg apróra vágott gépsonkán, 5 dkg vajat, 2 evőkanál tejfölt, 10 dkg reszelt csicsókát, piros aranyat összekeverünk, snidlinggel megszórjuk. 10 dkg juhtúrót, 2 evőkanál tejfölt, 5 dkg vajat, 10 dkg reszelt csicsókát összekeverünk, mustárral, köménymaggal ízesítjük, snidlinggel megszórjuk.

 

 

 
web counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.