üzenetküldés

December – Télhó, Karácsony hava

 

Gyakorlati teendők a kiskertben

Gyógy- és fűszernövények. A gyógynövények csak egy évig őrzik meg szavatosságukat. A teák hatóanyagtartalma csökken, de ezeket se dobjuk ki, mert fürdővizünket illatosíthatjuk vele, ha egy nagy adag teát főzünk belőle, majd a vízbe szűrjük.

Zöldségtermesztés. Ez már a téli pihenés ideje. Hideg és havas estéken könyveket olvasva új dolgokat is tanulhatunk. Ilyen pl. a komposztálás. A legoptimálisabb az lenne, hogy mindazoknak, akik kertes házban laknak, lenne komposzthalmuk otthon. A szerves hulladék eltüntetésének gondja így megoldódna. A növényi szármaradványoktól kezdve a konyhai hulladékon keresztül (ételmaradékot tilos!) a fák lehullajtott lombját, a nem magvat hozó gyomokat, mindent összerakhatunk egy csomóba a komposztra.

Szőlő-gyümölcs. Ha a kertben járunk, nézzük meg az öreg fák törzseit, mert itt könnyen megbújnak a kártevők. Jól meg kell drótkefével, kaparóvassal tisztogatni. Az összegyűlt szemetet égessük el!

 

Recept

Húspótló zöldségroló. 4 burgonyát, 2 sárgarépát, 1 zellert lereszelünk, hozzáadunk 2 tojást, 3 gerezd fokhagymát, ízlés szerint tengeri sót, végül zabkorpával dúsítva az egészet összegyúrjuk. Ujjnyi darabokat formálunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, forró olajban kisütjük. Főzelék mellé kitűnő, könnyű étel.

A Luca napján vetett cserepes búza nem csak szimbólum, de értékes vitaminforrás is. A búzafű rendszeres fogyasztása a civilizációs betegségek megelőzésében fontos szerepet játszik.

 

 

 
web counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.