üzenetküldés

Augusztus – Nyárutó, Kisasszony hava

Gyakorlati teendők a kiskertben

 

A gyümölcsevés, a dinnye és szőlőkúra ideje az augusztus.

Gyógy- és fűszernövények. Ebben a hónapban gyűjthető a fehérmustármag, málnalevél, szederlevél, ánizs, lestyán, izsóp, majoránna, szurokfű, kakukkfű, üröm, körömvirág.

A sárgarépa gyógyító hatása közismert a népi gyógyászatban.

Megfázás, száraz köhögés esetén sárgarépalé, méz 1:1 arányú keverékét kell adni a betegnek. Pép formájában égések, fagyások, kelések kezelésére használták.

Zöldségtermesztés. Vethetünk áttelelő sóskát, spenótot – még ősszel szedhetünk belőle. Az áttelelő kelkáposztát is most vessük el, majd szeptember végén állandó helyre palántázzuk ki. A szintén áttelelésre alkalmas sárgarépát és petrezselymet a rövid tenyészidejűekből válasszuk.

Ha elszáradt a vörös- és fokhagyma levele, fel lehet szedni. Néhány napig szikkasszuk a napon, majd ezután tároljuk be vagy fűzzük fel a fokhagymát.

Most van a szezonja a paprikának, paradicsomnak – lehet befőzni.

A burgonyát a hó közepén már lehet felszedni. Nem szabad a napon hagyni, mert megzöldül, ami azt jelenti, hogy mérgező szolanin halmozódik fel benne.

Szőlő-gyümölcs. A letermett cseresznye- és meggyfák vesszeit most ritkítsuk ki.

Augusztus a szemzés ideje is, felújíthatjuk gyümölcsfáinkat.

Faültetéshez már most ki lehet ásni a megfelelő méretű gödröt, így legalább jól kiszellőzik.

Levéltetvek elleni védekezés. 15-30 dkg kenőszappant (káliszappant) 10 liter forró vízben kell feloldani, és hígítás nélkül kipermetezni. (Gazdaboltban Biosol néven lehet kapni.) Perzselés miatt reggel vagy este permetezzünk!

 

Recept

Rózsa-műzli. Vegyileg nem kezelt rózsákról való 2,5 dkg frissen szedett, illatos rózsalevelet megmosunk, finomra vágunk és összekeverjük összetört kétszersülttel. Egy tojássárgáját keverjünk össze 2,5 dkg mézzel és 3 evőkanál tejszínnel. Belekeverjük a felvert tojásfehérje-habot és elosztjuk a rózsaleveleket. Hozzáadunk 3 evőkanál gabonapelyhet és összekeverjük. A virágok értékes illóolajokat tartalmaznak, melyek jó regeneráló hatásúak.

 

 
web counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.