üzenetküldés

Április – Tavaszhó, Szent György hava

 

Öko, bio, organikus. Mindegyik szó ugyanazt a tartalmat jelöli. Bioterméket, egészséges és biztonságos élelmiszert, fenntartható, ellenőrzött gazdálkodásból. Hogyan győződhetünk meg arról, hogy amit vásárolunk, az garantáltan „bio”, tehát műtrágya, szintetikus gyom-, illetve rovarirtók, permetezőszerek nélkül állították elő, az állattartásban nem használtak hozamfokozásra hormonokat, antibiotikumokat génmódosított organizmusokat (GMO).

A bio élelmiszerek címkézésére ugyanazok a szabályok érvényesek, mint általában, vagyis jelölni kell a termék nevét, összetételét, szavatosságát, gyártóját stb. és ezeken túl bio-jellemzőit is.

A biotermék címkéjén a következő tartalmú feliratoknak kell még lenniük:

Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból

Ellenőrizte: * …………………………….

*  itt szerepel az utolsó ellenőrzést végző ellenőrző szervezet neve és kódszáma, amely jelenleg a Biokontroll Hungária Kht. (HU-ÖKO 01) vagy a Hungária Ökogarancia Kft. (HU-ÖKO 02) lehet Magyarországról, vagy az EU-ban elismert bármely ellenőrző szervezet.

A piacon, zöldségesnél, ha meg akarunk győződni arról, hogy a bioként kínált zöldség és gyümölcs valóban ellenőrzött ökogazdaságból származik, kérjük el az ellenőrző szervezet által kiállított tanúsítványt, certificatot.

Gyakorlati teendők a kiskertben

Gyógy- és fűszernövények. A legtöbb gyógy- és fűszernövényünk magját ebben a hónapban vethetjük. Évelő és fűszernövényeinket vágjuk vissza.

Dísznövények. Konténeres fákat, bokrokat egész évben ültethetünk. A szabadgyökerű csemetefákat azonban csak e hónap elejéig ültessük, így még meggyökeresednek a száraz idő beálltáig.

A fűmagot is most lehet vetni, bár egy igazi biogazdánál nem az angol pázsit a domináló. Ott a vegyes fűfélék a meghatározók, hiszen így sokféle bogár talál magának egy-egy megfelelő fűszálat, vadvirágot, ahol jól érzi magát.

Állandó helyre vessük a dísznapraforgót, búzavirágot, vasrózsát, sarkantyúkát, büdöskét. A pincéből felhozott kanna-, gladiólusz-, dáliagumókmat is el kell ültetni.

Zöldségtermesztés. A burgonya közé ültessünk büdöskét. Ha a burgonya kikelt, bordóilével permetezzük, minél sűrűbben, virágzásig. A permetléhez keverjünk bazaltlisztet vagy paraluxot, ami keményebbé teszi a leveleket, így a bogarak sem szívesen rágják meg azokat.

E hónap harmadik dekádjában lehet a csemegekukoricát, bimbóskelt, spárgatököt, cukkínit, brokkolit vetni. Közéjük salátát ültessünk, így védekezve a földibolha kártétele ellen.

Társítás: szamóca közé ültessünk bármilyen hagymafélét, káposzta mellé zellert, uborka közé bazsalikomot, borágót. A káposzta védőnövénye a borsfű, bazsalikom, koriander, kömény.

Szőlő-gyümölcs. A lemosó permetezésekre mindenképpen időt kell szakítani, mert igen sok kártevőtől, kórokozótól szabadítjuk meg fáinkat. E hónap elején már csak 2-3%-os töménységben használjuk a mészkénlevet, rügyfakadás után.

Az újonnan ültetett kisfák tányérját öntözzük be bőségesen, és takarjuk szalmával, fűkaszálékkal minél vastagabban.

A szőlőben a metszés már befejezéséhez közeledik, hisz a jó időben a szemek megduzzadnak, a vágott felületek „könnyezni” kezdenek, és így aztán elfolyik az értékes tápanyag. Itt is el kell végezni a lemosó permetezést.

Receptek

Csalánfőzelék. Fél kiló friss csalánhajtást jól megmosunk, vízben 5 percig főzzük. Kihűtjük, majd pépesítjük. Közben 2 kanál lisztet megpirítunk, és hideg vízzel vagy tejjel, joghurttal felengedjük, majd a csalánpépet és 2 gerezd zúzott fokhagymát belekeverjük. Bundás kenyérrel vagy buggyantott tojással tálaljuk.

Medvehagyma ecet. A medvehagyma a legrégibb gyógynövények egyike. Érelmeszesedést, trombocita aggregációt gátló, magas vérnyomást, koleszterint, vércukorszintet csökkentő hatását használhatjuk ki.

15-20 db eső után gyűjtött medvehagyma levelet apróra vágunk. (Ha poros, leöblítjük és megszárítjuk) Zárható befőttes üvegbe helyezzük és leöntjük fél liter alma- vagy borecettel. 8 napig állni hagyjuk és leszűrjük. Ételízesítésre és salátákhoz használjuk.

Medvehagyma olaj. Az ecethez hasonlóan készül, csak az adott mennyiségű hagymához 2 dl olívaolajat öntünk. 8 napi érlelés után szűrhető, de szűrés nélkül is használható köretek, kásák, saláták ízesítéséhez.

vissza

 

 
web counter
Design: Mihalec Hedvig, 2006.